Новини

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в серпні 2021 року

13.09.2021

У серпні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця –10,2%. У місячному вимірі ціни знизилися на 0,2%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактична споживча інфляція виявилася нижчою за прогнозну траєкторію Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2021 року. Збереження незмінних тарифів на електроенергією для населення, зміцнення обмінного курсу та більша пропозиція сезонних продуктів переважили вищі темпи подорожчання послуг та палива.

Базова інфляція в серпні незначно сповільнилася (до 7,2% р/р із 7,3% р/р у липні)

Подорожчання оброблених продовольчих товарів далі прискорювалося (до 12,7% р/р). Зокрема, продовжили зростати ціни на макаронні та кондитерські вироби, м’ясні та молочні продукти внаслідок підвищення витрат бізнесу на сировину, енергію та оплату праці. Стійкий споживчий попит також підтримував таку динаміку. Попри сповільнення зростання цін на соняшникову олію, продукти її переробки (майонез та маргарин) надалі дорожчали передусім через підвищення вартості олії у попередні періоди. Натомість сповільнилися темпи зростання цін на окремі імпортні товари, зокрема на рис та шоколад, завдяки зміцненню гривні.

Зростання вартості послуг також продовжило пришвидшуватися (до 8,4% р/р). Cтрімкіше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури, лікарень, ремонту житла, страхування особистого транспорту, особистого догляду та фінансових установ. Це пояснюється впливом стійкого споживчого попиту та підвищенням виробничих витрат бізнесу. Натомість подорожчання туристичних послуг сповільнилося через розширення пропозиції та зміцнення гривні.

Надалі знижувалися темпи зростання цін на непродовольчі товари (до 1,7% р/р) завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку. Йдеться, зокрема, про фармацевтичну продукцію та засоби побутової хімії. Тривало падіння цін на одяг та взуття. Медичні товари та автомобілі подешевшали в річному вимірі. Водночас під впливом стійкого споживчого попиту швидше дорожчали електроніка та меблі.

Зростання цін на сирі продукти харчування продовжило пришвидшуватися (до 9,8% р/р)

Прискорилося подорожчання яєць та молока внаслідок скорочення пропозиції на українському ринку. Надалі зростала вартість окремих бакалійних товарів (зокрема борошна, гречки, цукру) через збільшення виробничих витрат, вичерпання запасів та високих цін на світових ринках. Натомість поглибилося падіння цін на овочі під впливом надходження нового врожаю, зокрема буряку, картоплі, моркви та солодкого перцю. Дешевшими, ніж торік, також залишалися фрукти.

Повільніше зростали адміністративно-регульовані ціни (на 17,5%)

Різко сповільнилося зростання вартості природного газу для населення внаслідок вичерпання ефектів бази порівняння та дії річних контрактів для населення. Повільніше дорожчав і алкоголь. Натомість вартість транспортних перевезень продовжила зростати під впливом подорожчання палива та збільшення інших витрат.

Зростання цін на паливо поступово сповільнювалося (до 32,5%)

Це насамперед пояснюється ефектом бази порівняння. Водночас стрімко подорожчав автомобільний газ на тлі ситуативного дефіциту.

Упродовж найближчих місяців інфляція залишатиметься в діапазоні 10–11% з огляду на дію як тимчасових, так і фундаментальних проінфляційних чинників. Водночас наприкінці 2021 року інфляція сповільниться нижче 10% і у 2022 році поступово повернеться до цілі Національного банку 5%.

Сповільненню інфляції сприятимуть вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року, корекція світових цін на сировинні товари та надходження нового більшого врожаю сільськогосподарських культур. Стримуючий влив на цінову динаміку також матиме посилення монетарної політики Національного банку.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку