Новини

НБУ згортає антикризові монетарні заходи

10.09.2021

З метою посилення ефекту від підвищення облікової ставки та стримування інфляції Національний банк згортає антикризові монетарні заходи. Відповідно до анонсованого графіка з початку IV кварталу буде припинено проведення операцій із довгострокового рефінансування та процентного свопу.

Це рішення узгоджується з Основними засадами грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу.

"Згортання антикризових монетарних заходів відповідає напряму монетарної політики Національного банку, спрямованої на стримування інфляції. Водночас це рішення не матиме негативного впливу на банківську систему з огляду на збереження високого профіциту ліквідності", – зазначив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Останній тендер із довгострокового рефінансування відбудеться 10 вересня, а аукціон своп процентної ставки – 29 вересня. 

"Припинення здійснення Національним банком операцій з процентного свопу не означає втрату зацікавленості з боку регулятора до розвитку цього інструменту. Ми готові й надалі обговорювати напрями вдосконалення інфраструктури сегментів фінансового ринку", – доповнив заступник Голови Національного банку Юрій Гелетій.

Крім того, Національний банк продовжив нормалізацію операційного дизайну монетарної політики з метою підвищення ефективності монетарної трансмісії.  Так, з 1 жовтня 2021 року строковість операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах скорочено з 90 до 30 днів.

Довідково

У червні 2021 року Національний банк повідомив про плани з поступового згортання антикризових монетарних інструментів. Ці інструменти надали додаткову підтримку банківській системі та кредитуванню під час найскладнішого періоду кризи та на початковому етапі економічного відновлення, але втрачають актуальність в умовах повернення економіки до стійкого зростання та стабілізації функціонування фінансових ринків

За матеріалами НБУ

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку