Новини

Повернення товару: що для цього потрібно?

03.09.2021

Кожен знає про можливість повернення придбаного товару до магазину, але мало хто користується цим правом.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Про повернення чи обмін товару розповідає Наталія Чігур, головний спеціаліст відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Повернути товар у магазин, або обміняти його на інший аналогічний, можна протягом 14 днів з дня покупки. Це правило поширюється на товари належної якості, тобто невикористані та непошкоджені.

Щоб повернути або обміняти товар, треба дотримуватися умов його повернення:

  • товару немає в переліку тих, що не підлягають обміну та поверненню; (Додаток №3 «Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню)» до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року №172 «Про реалізацію окремих положень Закону України “Про захист прав споживачів” (із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2005 року № 1173);
  • товар не використовувався і зберігся в тому вигляді, в якому його купували;
  • минуло менше двох тижнів з моменту придбання товару;
  • є касовий або товарний чек.

Продавці, зазвичай, знайомі з Вашим правом на обмін і повернення товару належної якості. Це право передбачено статтею 9 Закону України «Про захист прав споживачів».

А тепер, як діяти.

Наприклад, в магазині було придбано осіннє пальто, яке не підійшло Вам за розміром, для його повернення необхідно:

  • зберегти товарний вигляд споживчі властивості, пломби, ярлики;
  • зберегти (знайти, відновити) розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром;
  • протягом 14 днів звернутись до продавця із заявою про обмін товару належної якості, в якій зазначити причини з яких товар не може бути використаний за призначенням.

Рекомендуємо в заяві про обмін товару, зазначати, що товар, який Ви повертаєте належної якості, однак не задовільнив Вас за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром, тому Ви просите замінити товар на інший.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку