Новини

Щодо рекомендованого авансового платежу при сплаті за комунальні послуги — роз’яснення Держпродспоживслужба

18.08.2021

З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон), практична реалізація норм і положень якого, зокрема, що регулюють надання та оплату комунальних послуг, здійснюватиметься з переходом на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами.

Законом чітко визначено умови перехідного періоду, тобто до переходу на нові договори про надання комунальних послуг, що укладатимуться за правилами, визначеними Законом, та відповідно до типових договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України окремо для різних моделей організації договірних відносин, продовжують діяти старі договори про надання комунальних послуг, що укладалися за вимогами Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» (із змінами) та Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Тарифи на комунальні послуги є однією із істотних умов договорів про надання комунальних послуг.

Крім того, відповідно до статті 9 Закону споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

При цьому, Законом визначено, що за бажанням споживача оплата житлово-комунальних послуг може здійснюватися шляхом внесення авансових платежів згідно з умовами договору про надання відповідних житлово-комунальних послуг.

Так, в рахунках-повідомленнях, які надійшли споживачам для сплати за надані КП «Київтеплоенерго» комунальні послуги, відображене також нарахування рекомендованого платежу за послугу з централізованого опалення (постачання теплової енергії) без підсумковою окремою строкою, яка не має ознак введення споживачів в оману.

Даний платіж є рекомендованим і не є обов’язковим. Тобто, споживач сам вправі вирішувати, сплачувати рекомендований авансовий платіж чи ні. Обов’язково звертайте на це увагу!

Що стосується рекомендацій, наданих Північним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України КП «Київтеплоенерго» повідомляємо, що відповідно до роз’яснень Мінрегіону, застосування Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22.11.2018 № 315, можливе лише за умови переходу на нові договірні відносини відповідно до вимог Закону.

За матеріалами Держпродспоживслужба 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку