Новини

МОЗ про фінансування та умови оплати праці працівників ЗОЗ КНП

19.10.2018

Листом від 10.09.2018 р № 19.1-09-1315/23755 МОЗ виклав своє бачення фінансового життя закладів охорони здоров’я, які стали комунальними некомерційними підприємствами (далі — ЗОЗ КНП). Ключовими питаннями залишаються фінансування з місцевих бюджетів та оплата праці працівників.

Фінансування В цьому питанні думка МОЗ співзвучна з позицією МФУ (див. далі у номері): з місцевих бюджетів мають оплачуватись комунальні послуги та енергоносії ЗОЗ КНП (п.п. «г» п. 3 ч. 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI). Також зазначеною нормою передбачено фінансування з місцевих бюджетів місцевих програм розвитку і підтримки комунальних ЗОЗ, програм надання населенню первинної медичної допомоги. Які це будуть програми та які напрями в первинній ланці медицини вони охоплять, вирішують місцеві ради в межах бюджетного законодавства та ресурсів відповідного бюджету.

Оплата праці В листі МОЗ пропонує укладати контракт з керівником ЗОЗ КНП відповідно до постанови КМУ від 16.10.2014 р. № 642 (далі — постанова № 642), тому його посадовий оклад (незважаючи на те, що ЄТС не поширюється на діяльність ЗОЗ КНП) має бути встановлено на рівні відповідного тарифного розряду ЄТС.

Втім, це питання спірне. Хоча б тому, що немає єдності у роз’ясненнях МОЗ. Так, в газеті «Праця і зарплата», № 38/2018, с. 11 фахівець МОЗ зазначив, що при укладанні контракту з керівником може застосовуватися постанова КМУ «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» від 19.05.1999 р. № 859 (далі — постанова № 859).

Зазначимо: законодавство чітко не вказує, який саме документ слід застосовувати. З одного боку, ЗОЗ КНП є підприємством і оплата праці керівника може регулюватись постановою № 859. Але з іншого боку, КНП залишається ЗОЗ, а отже і постанова № 642 можлива до застосування. Тож однозначної думки з цього приводу немає.

На думку МОЗ, висловлену в листі, після перетворення організація оплати праці працівників ЗОЗ КНП переходить у сферу договірного регулювання. І це аж ніяк не в’яжеться з позицією МОЗ щодо оплати праці керівника за умовами ЄТС.

Оскільки єдиної законодавчої вказівки чи заборони немає, ЗОЗ КНП та його засновник (власник) мають визначитись у цьому питанні самостійно.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку