Новини

Щодо оподаткування ПДФО та ВЗ суми відшкодування моральної шкоди, яка виплачується за рішенням суду у зв’язку з ушкодженням здоров’я

19.10.2018

ДФСУ у листі від 11.10.2018 р. № 4383/6/99-99-13-02-03-15/ІПК розглянула звернення щодо оподаткування ПДФО та ВЗ суми відшкодування моральної шкоди, яка виплачується за рішенням суду у зв’язку з ушкодженням здоров’я.

Так податківці зазначили, згідно зі ст. 23 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

При цьому, ст. 1167 та 1168  ЦКУ виокремлено визначення порядку відповідальності та відшкодування моральної шкоди, у т.ч. у зв’язку з ушкодженням здоров’я.

Водночас параграф 2 гл. 82 ЦКУ встановлює порядок та спосіб дій з визначення та відшкодування шкоди у зв’язку з ушкодженням здоров’я і не містить положень щодо відшкодування моральної шкоди, проте наявність визначення "відшкодування моральної шкоди у зв’язку із ушкодженням здоров’я" не виключено загальними положеннями ЦКУ.

Отже фахівці зазначили, у разі якщо відшкодування моральної шкоди за рішенням суду здійснюється у зв’язку з ушкодженням здоров’я, то сума такої шкоди не включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку на підставі пп. "а" пп. 164.2.14 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України та пп. 1.7 п. 16підр. 10 р. XX ПКУ.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку