Новини

Як виправити помилки минулих періодів у фінансовій звітності

13.08.2021

Фахівці Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють, що разом з Податковою декларацією з податку на прибуток відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України подається фінансова звітність, що складається платниками податку  та є додатком до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід'ємною частиною.

При встановлені у фінансовій звітності помилок за попередні періоди  виникають питання щодо їх виправлення.  

Порядок виправлення помилок, допущених при складанні фінансової звітності в попередніх звітних періодах (роках), регулюється Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах" (далі – НП(С)БО 6). Проте даним НП(С)БО 6 не розкрито визначення терміну "помилка".

Згідно Міжнародних стандартів фінансової звітності 8 "Облікові політики, зміни в облікових оцінках і помилки"(МСФЗ 8), помилки попередніх періодів - пропуски або спотворення у фінансовій звітності суб'єкта господарювання за один або декілька попередніх періодів, які виникають внаслідок невикористання або зловживання достовірною інформацією, яка :

а) була в наявності, коли фінансову звітність за ті періоди затвердили до випуску;

б) по обґрунтованому очікуванню, могла бути отримана і врахована при складанні і представленні цієї фінансової звітності.

Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів в попередніх роках, згідно п. 4 НП(С)БО 6 здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Таким чином, підприємство повинне визначити вплив помилки за попередній період на величину нерозподіленого прибутку.

Якщо встановлена за попередні періоди помилка вплинула на фінансовий результат, то платнику необхідно подати виправлену фінансову звітність разом з уточнюючою Податковою декларацією з податку на прибуток.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку