Новини

ТОП-8 пріоритетів від бізнесу до новопризначеного міністра МВC

20.07.2021

Минулого тижня ВРУ підтримала Дениса Монастирського на посаду Міністра внутрішніх справ України. Європейська Бізнес Асоціація вітає пана Монастирського з призначенням. Попереду – нелегкий, але цікавий шлях зі створення ефективної системи безпеки в країні, чесних та неупереджених правоохоронних органів. 

Водночас, вже 4 роки поспіль бізнес-спільнота проводить традиційне опитування – Барометр щастя в Україні і 4 роки поспіль найгіршу оцінку отримує рівень безпеки в країні. Так, цього року 66% респондентів були не задоволені станом безпеки та почувають себе невпевнено щодо власного майбутнього. Найбільше турбує відсутність/вибірковість судової та правоохоронної системи, низька соціальна захищеність, рейдерство.

Анна Дерев'янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:

«Для бізнесу та інвестора надважливими є чесні та ефективні правоохоронні органи, які б захищали та відстоювали інтереси прозорого бізнесу, допомагали віднаходити верховенство права та справедливість. Адже це є одним з фундаментів для рівних правил гри в країні та боротьби з тіньовою економікою, яка, на жаль, поки все ж продовжує збільшуватись. Тож роботи у нового міністра дійсно багато, а системність, неупередженість та відкритість можуть зіграти неабияку допомогу в цьому питанні.»

Так, аби вже зараз надати новому Міністру дороговкази від бізнесу для формування ефективної роботи правоохоронних органів та забезпечення рівних правил гри в країні, спільнота підготувала 8 питань, які вже зараз потребують вирішення (і хоча вони і здаються точковими, проте можуть слугувати поштовхом для подальшої роботи).

По-перше, йдеться про посилення боротьби з крадіжками на національних та регіональних дорогах.

По-друге, створення спеціалізованого департаменту, який буде займатися питаннями захисту прав інтелектуальної власності

По-третє, сприяння боротьбі з контрафактом, тіньовим та сірим ринком. До прикладу, стихійними ринками, де наразі ніхто не контролює якість товарів, а більшість продукції продається фальсифікованою (кава, спеції, тютюнові вироби, побутова хімія). 

По-четверте, врегулювання ситуації з електронною комерцією, посилення відповідальності для бізнесу, який, наприклад, порушує вимоги законодавства про електронну комерцію, налагодження співпрацю Кіберполіції з представниками Держпродспоживслужби та іншими контролюючими органами.   

По-п’яте, цифровізація роботи МВС (спрощення отримання дозвільних документів та переведення більшості процедур в онлайн, наприклад, електронна повістка на допит (до відділу поліції), оформлення, видача дозволів та перереєстрації дозволених видів зброї, отримання довідок про несудимість, тощо). Крім того, налагодження тих функцій, що вже працюються в онлайн. Наприклад, вирішення ряду проблем при електронному оформленні належного користувача транспортного засобу. Адже керівники підприємств продовжують отримувати штрафи замість водіїв транспортних засобів. Окрім того, не завжди в електронній системі виходить замінити одного водія на іншого, які використовують транспортні засоби підприємства. 

По-шосте, сприяння вирішення проблеми незаконної забудови. Раніше для вирішення цієї проблеми при Уряді вже створювали Міжвідомчу робочу групу, до складу якої входили народні депутати від усіх депутатських фракцій і груп у ВР, представники МВС, Міністерств розвитку громад і територій, юстиції, НПУ, Нацбанку, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та КМДА. Проте, питання все ж залишається.  

По-сьоме, усунення можливості правоохоронних органів зловживати повноваженнями, наприклад, при реалізації права на застосування до підприємців таких заходів забезпечення кримінального провадження, як  тимчасове вилучення і арешт майна. Такі зловживання органів завдають істотну шкоду юридичним і фізичним особам-підприємцям, які використовують вилучене майно і документи як предмети чи засоби праці. Необґрунтоване вилучення і утримання такого майна призводить до неможливості здійснення підприємницької діяльності, зупинки роботи підприємств, доведення їх до стану неплатоспроможності. Завдана такими діями правоохоронців шкода підприємцям, а відповідно – економіці держави, часто значно перевищує наслідки вчинення злочинів, які ними розслідуються.

По-восьме, зміна фінансування та підконтрольність деяких служб. Так, наприклад, КП «Морської пошуково-рятувальної служби» (МПРС) фінансується за рахунок коштів МПУ» (а саме, корабельного збору). Проте світові практики стосовно джерел фінансування установ, на які покладено функції пошуку та рятування на морі, свідчать, що функція із забезпечення безпеки мореплавства в частині здійснення аварійно-рятувальних робіт є публічною та суспільно значимою та фінансується за рахунок державного бюджету. Тож зважаючи на оптимізацію організації діяльності державних інституцій, варто віднести МПРС до сфери функціонування ДСНС, діяльність якої спрямовується та координується КМУ через МВС.  

Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що зазначені пропозиції від бізнесу буде вирішено найближчим часом, і нарешті в Україні буде побудовано ефективну та чесну систему правоохоронних органів, яка сприятиме тому, щоб кожен громадянин та інвестор відчував себе захищеним з боку держави. 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку