Новини

З 16 липня діє нова форма обліку доходів і витрат для ФОП–«загальносистемника» та ФО-«незалежника»

16.07.2021

Мінфін наказом від 13.05.2021 № 261 затвердив:

  • типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Типову форму та Порядок розроблено відповідно до п. 177.10 ст. 177 та п. 178.6 ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ФОП та ФО, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – самозайняті особи), зобов'язані вести облік доходів і витрат на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід або понесено витрати.

Облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у т. ч. засобами Електронного кабінету.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами Електронного кабінету.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами Електронного кабінету самозайнята особа зобов'язана отримати кваліфікований сертифікат відкритого ключа (КЕП). Після отримання самозайнятою особою КЕП така особа здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат відповідно до ПКУ безкоштовно.

У типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді, у т. ч.засобами Електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від'ємне або позитивне значення.

 

У Типовій формі враховано наявність обов’язкових відомостей, за якими здійснюється облік доходів і витрат, визначених у ст. 177 та ст. 178 ПКУ.

Зокрема, відповідно до п.п 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПКУ ФОП мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

Облік амортизаційних відрахувань за бажанням платника ведеться окремо за кожним об'єктом та розраховується відповідно до встановленої форми згідно з додатком до типової форми «Облік амортизаційних відрахувань основних засобів (ОЗ) та нематеріальних активів (НА)*»

ФОП, зареєстровані як платники ПДВ, не включають до витрат і доходів суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг). Не включаються до доходу ФОП суми акцизного податку з реалізованих СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Типова форма зберігається у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис.

Дані обліку доходів і витрат заповнюються з наростаючим підсумком у гривнях з копійками та використовуються для заповнення річної податкової декларації про майновий стан і доходи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством.

 

Також наказом № 261 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 року № 481 "Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення".

 Наказ № 261 набрав чинності 16.07.2021 року (опубліковано в "Офіційному віснику України" № 54 від 16.07.2021)

(наказ Мінфіну від 13.05.2021 № 261)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку