Новини

Затверджено Порядок проведення позапланових перевірок закладів загальної середньої освіти

02.07.2021

Завдяки процедурі позапланових перевірок Державна служба якості освіти України та її територіальні органи оперативно реагуватимуть на звернення учнів і батьків щодо захисту їхніх прав на доступну й якісну освіту.

«Механізм позапланових перевірок дає змогу кожному учасникові освітнього процесу — учню, батькам, вчителю — рівноцінно захистити свої права та інтереси. Це важливо для того, щоб заклади освіти, їх засновники усвідомлено рухалися до підвищення якості у своїй діяльності, у фокусі якої — учень», — зазначив Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак.

Для проведення перевірки закладу загальної середньої освіти передбачено три підстави:

  • скарга фізичної особи про порушення, що спричинило чи може спричинити шкоду її правам;
  • необхідність перевірки виконання розпорядження про усунення порушень, виданого за результатами попереднього заходу державного нагляду (контролю);
  • звернення освітнього омбудсмена.

На відміну від інституційних аудитів, позапланові перевірки здійснюються без попередження. Тривалість перевірки — не більше десяти робочих днів. Результати оформлюватимуться актом, до якого директор школи зможе надавати свої зауваження та оцінку роботи комісії.

У разі виявлення порушення законодавства Служба видаватиме розпорядження про усунення, обов’язкові до виконання. На офіційному вебсайті Служба оприлюднюватиме:

  • нормативно-правові акти, дотримання вимог яких перевіряється;
  • акти перевірок шкіл;
  • розпорядження про усунення порушень.

Позапланова перевірка є заходом державного нагляду (контролю) у сфері освіти, передбаченим законами України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту».

Порядок проведення позапланових перевірок закладів загальної середньої освіти затверджено наказом Міністерства освіти і науки України «Деякі питання здійснення державного нагляду (контролю) у сфері загальної середньої освіти» від 30.04.2021 № 493. Цим же наказом затверджено у новій редакції Порядок проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку