Новини

Методика розрахунку розміру орендної плати за держмайно: новий документ вже в дії!

28.06.2021
Тема:

Постановою КМУ від 28.04.2021 р. № 630 затверджено нову Методику розрахунку орендної плати за державне майно (далі — Методика № 630). Її попередниця (Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою КМУ від 04.10.1995 р. № 786) втратила чинність.

Методика № 630 загалом не змінює методологічних засад розрахунку орендної плати. Також залишається пільгова орендна плата в 1 грн, але тепер вона більше не підлягає індексації. Перелік пільговиків дещо інший. Це:

  • органи держвлади, інші бюджетні організації, заклади, установи, які повністю фінансуються з держбюджету;
  • ОМС для розміщення ЦНАП;
  • казенні підприємства, що утворилися в результаті реорганізації держзакладу охорони здоров’я;
  • НБУ;
  • ПФУ та його органи;
  • національні художні колективи, яким надається фінансова підтримка з держбюджету;
  • редакції державних і комунальних періодичних видань, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів, або заснованих об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, трудовими і журналістськими колективами, а також реформовані друковані ЗМІ та редакції.

У Методиці № 630 зменшено перелік цільових призначень для використання орендованого держмайна, переглянуто в бік зменшення орендні ставки для деяких соціально важливих видів діяльності, визначено окремими додатками орендні ставки для договорів, що укладаються без аукціону, та договорів, що продовжуються вперше з моменту набуття чинності Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

Також постановою № 630 внесено зміни до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483, зокрема, щодо спрощення процедури звільнення від орендної плати чи зменшення її розміру орендарям, що зазнали втрат через карантин, зменшення орендної плати орендарям пам’яток культури в разі проведення ним відновлювальних робіт, підходу до формування розміру гарантійного внеску залежно від виду об’єкта.

Детальний огляд змін чекайте в наступному номері газети «Бухгалтерія: бюджет».

Постанова № 630 набрала чинності 19.06.2021 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку