Новини

НБУ затвердив Положення з нагляду за додержанням учасниками ринку фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів

18.06.2021

Національний банк визначив порядок нагляду за додержанням учасниками ринку небанківських фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та вимог законодавства про рекламу. Для цього було затверджено відповідне Положення.

Прозорий механізм здійснення нагляду дозволить забезпечити розкриття небанківськими фінансовими установами достовірної інформації про фінансові послуги. Це дасть змогу клієнтам ухвалювати більш зважені рішення та оцінювати усі ризики, захистить від шахрайства та зловживань. Також сприятиме відповідальній діловій поведінці учасників ринку небанківських фінансових послуг і підвищенню довіри населення до фінансового сектору.

Нагляд за додержанням учасниками ринку небанківських фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та законодавства про рекламу в сфері фінансових послуг здійснюватиме підрозділ Національного банку – Управління захисту прав споживачів фінансових послуг. Формами  здійснення нагляду визначено: безвиїзний нагляд та у складі інспекційної перевірки.

Національний банк здійснюватиме нагляд шляхом аналізу звернень споживачів фінансових послуг, договорів про надання фінансових послуг щодо наявності умов, які обмежують або порушують права споживача, вебсайтів, контролю за дотриманням законодавства про рекламу, співпраці з іншими органами в межах своєї компетенції, контролю за усуненням виявлених порушень та моніторингу врахування учасниками ринку наданих регулятором рекомендацій.

У випадках виявлення порушень законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг або ознак здійснення ризикової діяльності Національний банк застосовуватиме заходи впливу до об’єкта нагляду, накладати адміністративні стягнення на посадових осіб учасників ринку небанківських фінансових послуг або штрафні санкції у випадках, передбачених ст. 411 Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг”.

Зазначені підходи передбачені постановою Правління Національного банку України від 16 червня 2021 року № 52 "Про затвердження Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням учасниками ринку фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг". Постанова набирає чинності з 14 липня 2021 року.

Нагадаємо, Національний банк у лютому 2021 року встановив аналогічний порядок нагляду за додержанням законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та вимог законодавства про рекламу для банків. Отже, ринок фінансових послуг отримав рівні умови для усіх гравців, що сприятиме здоровій конкуренції та покращенню якості продуктів банків і небанківських фінансових установ.

За матеріалами НБУ

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку