Новини

Чи застосовується відповідальність до членів ФГ за неподання Заяви про взяття на облік платника ЄСВ?

18.06.2021

Чи застосовується відповідальність до членів фермерського господарства за неподання (несвоєчасне подання) заяви за формою № 12-ЄСВ?

Відповідно до п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Згідно з п. 1 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 (далі – Порядок № 1162), для взяття на облік платники єдиного внеску – члени фермерського господарства подають до контролюючого органу за місцем проживання Заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за формою № 12-ЄСВ згідно з додатком 2 до Порядку № 1162 (далі – Заява за ф. 12- ЄСВ).

Заява за ф. № 12-ЄСВ та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) подаються протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства (п. 3 розд. ІІІ Порядку № 1162).

При цьому у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями, контролюючими органами накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 1 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464).

Таким чином, за неподання (несвоєчасне подання) членами фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) заяви за ф. № 12-ЄСВ накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За матеріалами «ЗІР: категорія 201.09»
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку