Новини

Алгоритм повернення помилково сплаченого до бюджету ПДВ

07.06.2021

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадують, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, відповідно до ст.43 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу.

Для повернення помилково та/або надміру сплачених сум податкового зобов’язання платник податків має подати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми у довільній формі, в якій зазначається напрям перерахування коштів, а саме:

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку (п.43.4. ст.43 ПКУ).

Подати заяву можна на паперовому носії та в електронній формі, зокрема через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 та/або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість (далі - СЕА ПДВ) у порядку, визначеному пунктом 2001.5 статті 200ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку (п.431.4. ст.431 ПКУ).

Пунктом 2001.5 ст. 2001ПКУ передбачається перерахування коштів до державного бюджету з рахунка платника у СЕА ПДВ у сумі податкових зобов’язань з податку на додану вартість, що підлягають сплаті за наслідками звітного податкового періоду, відповідно до пункту 2001.6 ст. 2001 ПКУ.

Враховуючи вищезазначене, надміру сплачені податкові зобов’язання з податку на додану вартість, які підлягали сплаті за наслідками звітних податкових періодів та перераховані до бюджету відповідно до пункту 2001.6 ст.2001 ПКУ з рахунка платника податку у СЕА ПДВ, підлягають поверненню виключно на рахунок платника у СЕА ПДВ.

Податкові зобов’язання з податку на додану вартість, надміру сплачені до бюджету за умов, непов’язаних з виконанням п. 2001.6 ст. 2001 ПКУ, повертаються відповідно до п.43.4. ст.43 ПКУ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку