Новини

З 1 вересня 2021 року е-лікарняні будуть обов'язковими для всіх закладів охорони здоров'я та ФОПів — наказ МОЗ України

04.06.2021

МОЗ України наказом від 01.06.2021 р. №1066 затвердив:

1. Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

Цей Порядок визначає механізм формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я суб'єктами господарювання, визначеними в пункті 2 розділу I цього Порядку, перелік відомостей, що вносяться до Реєстру та права доступу до них.

Документ є обов'язковим для закладів охорони здоров'я та ФОПів, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності .

Формування медичних висновків в Реєстрі здійснюють лікуючі лікарі суб'єктів господарювання.

Не мають право на формування медичних висновків в Реєстрі:

  • лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, бальнеологічних лікарень, грязелікарень, косметологічних і курортних поліклінік;
  • лікуючі лікарі суб'єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань.

2. Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Порядок визначає процедуру здійснення перевірок ФССУ обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам на підставі інформації з Електронного реєстру листків непрацездатності відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", перевірки обґрунтованості формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров'я, та встановлює єдину процедуру контролю за дотриманням вимог щодо формування (видачі) листків непрацездатності.

Відповідно до Порядку перевірка листків непрацездатності може здійснюватися:

  1. безперервно шляхом автоматизованого моніторингу даних з використанням ризик-орієнтованої єдиної інформаційно-аналітичної системи Фонду соціального страхування України на підставі відомостей з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі - моніторинг ЄІАС);
  2. за рішенням органу Фонду шляхом проведення перевірки уповноваженим працівником та/або уповноваженим лікарем (далі - уповноважені особи) та на підставах, визначених у п 5.

Так, підставами для прийняття рішення органом ФССУ для проведення перевірки листка непрацездатності є:

  • звернення страхувальника (роботодавця), комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації;
  • звернення застрахованої особи щодо обґрунтованості виданого їй/йому листка непрацездатності;
  • виявлення невідповідностей у відомостях, що містяться в Електронному реєстрі листків непрацездатності;
  • повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку про тимчасову непрацездатність за результатом заходів з верифікації даних ЕСОЗ;
  • звернення уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції;
  • запитів правоохоронних органів та рішень суду.

3. Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.

Ця Інструкція є обов'язковою для закладів охорони здоров'я та ФОПів, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової непрацездатності.

Інструкцією встановлено: 

  • якщо листок непрацездатності відкривається за формою, затвердженою наказом від 03.11.2004 року № 532/274/136-ос/1406 за одним випадком тимчасової непрацездатності, то його продовження до повного закриття незалежно від того, у якого суб'єкта господарювання продовжує лікування пацієнт, відбувається виключно в паперовій формі, навіть якщо суб'єкт господарювання протягом періоду непрацездатності особи, у якої є відкритий листок непрацездатності, перейшов на формування медичних висновків у Реєстрі.
  • у разі якщо особі, у якої відкритий листок непрацездатності, працівник СГ встановлює факт тимчасової непрацездатності за новим випадком тимчасової непрацездатності і в цей період у СГ наявна технічна можливість формування медичних висновків у Реєстрі, то лікуючий лікар СГ за новим випадком тимчасової непрацездатності формує медичний висновок у Реєстрі.
  • під час продовження листків непрацездатності, виданих до 01 вересня 2021 року, СГ керуються вимогами Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001р. № 455,, Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ України від 09.04.2008 року № 189.
  • у разі якщо під час дії перехідної моделі особа, у якої сформовано медичний висновок у Реєстрі в одного СГ, звернулася для проходження обстеження, консультації, доліковування, проходження реабілітації тощо до іншого СГ, у якого ще відсутня технічна можливість формування медичних висновків у Реєстрі, то для такої особи відкривається листок непрацездатності як новий випадок тимчасової непрацездатності.

Також, наказом №1066 викладено в новій редакції Порядок організації експертизи тимчасової втрати працездатності,затверджений наказом МОЗ України від 09.04.2008 р. № 189, який визначає єдиний механізм організації експертизи тимчасової втрати працездатності осіб в окремих випадках, за яких медичний висновок про тимчасову непрацездатність відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, затвердженого наказом МОЗ України від 01.06.2021 р. № 1066, не формується, а також повноваження та роботу ЛКК за результатом здійснення експертизи тимчасової непрацездатності лікуючим лікарем закладу охорони здоров'я незалежно від форми власності та ФОП, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Крім того, наказом №1066 встановлено, що за умови наявності відповідної технічної можливості щодо функціонування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров'я для закладів охорони здоров'я та ФОПів, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності, (далі - заклади охорони здоров'я) формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого п.п.1 п. 1 цього наказу, є обов'язковим:

  • із 04 червня 2021 року – на період дії перехідної моделі роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності, виданими за формою, затвердженою наказом від 03.11.2004 року № 532/274/136-ос/1406, що триває до 31 серпня 2021 року, для закладів охорони здоров'я, які в установленому порядку підключені до електронної системи охорони здоров'я;
  • із 01 вересня 2021 року – для всіх закладів охорони здоров'я.

Наказ №1066 набирає чинності з 04.06.2021 року (опубліковано в "Офіційному віснику України" №42 від 04.06.2021)

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку