Новини

Чи відображається у декларації платника ЄП повернення коштів покупцю за товари (роботи, послуги)?

17.05.2021

Фахівці ДПС у Київській області нагадують, що нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено податковий (звітний) період для платників єдиного податку:

  • для першої та другої груп – календарний рік;
  • для третьої групи – календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з ПДВ, визначеного п.202.1 ст.202 ПКУ).

Доходом платника єдиного податку - ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

До  доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Дохід визначається на підставі даних обліку.

До складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Тобто, якщо у разі розірвання договору ФОП - платник ЄП першої – третьої груп повертає кошти (аванс, передоплату) покупцю за товари (роботи, послуги) у податковому періоді їх отримання, то суму таких коштів він не включає до складу його доходу та, відповідно, не  відображає у податковій декларації платника єдиного податку .

Якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, ФОП платник ЄП першої – третьої груп повинна включати  суму таких коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримані та відобразити у податковій декларації за відповідний звітний період, а також зробити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення і зазначити результати перерахунку у податковій декларації.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку