Новини

Суд визнав протиправними правила трудових перевірок Держпраці

13.05.2021
Тема:

У рішенні Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.04.2021 у справі № 640/17424/19 (далі — рішеннясуд визнав протиправною та нечинною постанову КМУ «Про порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» від 21.08.2019 № 823 (далі — постанова № 823).

Суд встановив, що постановою № 823 запроваджено безпідставне наділення повноваженнями на здійснення державного нагляду (контролю) органів, яким законами таких повноважень не наданоЗакон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V та Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР не передбачають жодних повноважень виконавчих органів міських рад міст обласного значення та ОТГ на здійснення ними державного нагляду (контролю).

Тобто суд дійшов висновку, що законодавство не передбачає жодних повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС) на здійснення ними державного нагляду (контролю). Проте, пп. 2 та 3 оскаржуваного Порядку № 823 передбачають повноваження органів ОМС на здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Постановою № 823 затверджено два акти: (1) Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та (2) Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Оскільки суд визнав постанову № 823 нечинною, то ці акти також втрачають чинність.

Рішення суду було ухвалено 28 квітня 2021 року та ще не набрало законної силиРішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи (якщо апеляційну скаргу не було подано) або після винесення рішення судом апеляційної інстанції у цій справі про залишення рішення 1-ої інстанції без змін.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку