Новини

Чи оподатковується ПДФО передача автомобіля фізичною особою іншій фізичній особі за довіреністю?

23.04.2021

В період проведення кампанії декларування доходів громадян, виникає ряд запитань щодо оподаткування різних видів доходів, зокрема, постає питання чи оподатковується дохід від передачі автомобіля фізичною особою іншій фізичній особі за довіреністю.

Фахівці ДПС у Рівненській області пояснюють, що відповідно до ст. 1000 Цивільного кодексу України  за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. У такому випадку правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

Зауважимо, що на підставі нотаріально засвідченого доручення, у разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою-власником майна (довірителем) іншій особі, право власності на майно залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, і право розпорядження власністю залишається за довірителем-власником. У такому випадку не виникає і обставин для оподаткування, а отже немає об’єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Проте, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою відбувається перехід права власності, а оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному ст.173 Податкового кодексу України.

Беручи до уваги те, що повірена особа не може здійснити відчуження рухомого майна без підтверджуючого документа про сплату ПДФО, в такому випадку вона повинна повідомити фізичну особу-довірителя про факт продажу рухомого майна, яка зобов’язана самостійно визначити і сплатити суму податку до здійснення операції з відчуження такого рухомого майна.

Зверніть увагу, що повірений також може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції з відчуження рухомого майна у разі, якщо таке право передбачено договором доручення.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку