Новини

Карантинна допомога ФОПам та найманим працівникам: чи будуть виплати у регіонах, які були раніше віднесені до «червоної» зони

20.04.2021

20 квітня заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко взяв участь у брифінгу з питань початку виплат через портал та застосунок Дія матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам, діяльність яких була призупинена або обмежена на час перебування області в «червоній» зоні, за участю представників Мінцифри, Мінекономіки, ПФУ.

Віталій Музиченко повідомив: «Законодавством визначено, що застрахована особа (найманий працівник, який працює у роботодавця та фізичні особи-підприємці, які належать до визначених КВЕД, і робота яких обмежується в умовах карантинних обмежень) має самостійно (не роботодавець чи інша стороння особа) пройти ідентифікацію у відповідному програмному забезпеченні і подати звернення на отримання допомоги.

Аналізуючи попередній досвід, можемо сказати, що потрібно бути дуже уважним при заповненні персональних даних, і особливу увагу звертаємо на коректність інформації про IBAN, тому що, як показує практика, це основна з передумов, коли ми не можемо коректно опрацювати заявку і провести виплати.

Цього разу, відповідно до законодавства, надається 30 календарних днів для звернення з відповідними заявками і перші заявки в нас можуть подаватися протягом 10 днів після набрання чинності відповідного закону. Тобто, якщо 9 квітня набув чинності закон, з 19 квітня розпочався прийом відповідних заявок. 

Відносно регіонів, які були раніше віднесені до «червоної» зони карантинних обмежень (частина регіонів перебувала у «червоній» зоні у лютому-березні, а на сьогоднішній день вже вийшла з цих обмежень). Закон визначає, що з моменту набрання чинності закону і плюс 10 днів всі громадяни у регіонах, які були раніше або знаходяться в карантинній «червоній» зоні, мають можливість звернутися протягом 30 календарних днів. 

Якщо ми будемо мати ситуацію, коли регіони в подальшому будуть відноситися до таких карантинних обмежень, то з моменту прийняття відповідного рішення державної комісії буде також встановлюватися строк 30 днів, протягом якого можна звернутися за оформленням допомоги. 

Якщо говорити про умови отримання допомоги, аналізується інформація про те, чи є особа діючим працівником або діючим ФОП на останній місяць, який передує місяцю, в якому надійшла заява на допомогу. Тобто, якщо ми говоримо, що заява надходить 20 квітня, то аналізується інформація станом на останній день березня. 

Також передбачено те, що за особу (або особа має сплатити) повинно бути сплачено ЄСВ, тобто ця особа має бути застрахованою в системі загального обов’язкового державного соціального страхування, протягом усіх 3-х місяців певного кварталу. Якщо звернення надходить у квітні або в травні, аналізується інформація про четвертий квартал 2020 року, якщо звернення надійдуть у червні-серпні, – це буде, відповідно, перший квартал 2021 року і т. д. 

Законом визначено можливість отримання цієї допомоги одноразово протягом 2021 року у разі, якщо відповідний регіон віднесено (або було віднесено протягом лютого та подальшого часу) до «червоної» зони карантинних обмежень.

Цього разу законодавство передбачає виплату, як за рахунок державного бюджету (це виплата 8000 грн по означеному вже алгоритму), так і можливість органів місцевого самоврядування надавати додаткові виплати за власними рішеннями. Це буде залежати від спроможності конкретного місцевого бюджету».

Заступник Міністра закликав громадян звертатися за оформленням допомоги і отримати відповідну соціальну підтримку від держави, запевнив, що злагоджена взаємодія системи органів влади дасть можливість громадянам максимально швидко отримати виплати.

За матеріалами Мінсоцполітики

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку