Новини

Роботодавець не відреагувала на припис інспектора Держпраці: яка відповідальність?

20.04.2021

Фізична - особа підприємець, яка здійснює підприємницьку діяльність у торговельній сфері, порушила норми трудового законодавства.

Інспектор Держпраці у Чернівецькій області встановив, що  підприємець використовувала найману працю без врегулювання належним чином трудових відносин з найманим персоналом. Зокрема, у магазині, де суб’єкт господарювання здійснювала реалізацію товарами та продуктами харчування, використовувалася праця неоформленої продавчині.

Фахівець Держпраці  детально роз’яснив роботодавцю норми  чинного трудового законодавства, зокрема,  у частині оформлення  трудових відносин та видав припис на усунення, у передбачений чинним законодавством термін,  виявлених порушень.

Оскільки, до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження, то штрафна санкція на підприємця накладена не була.

Водночас інспектор праці  наголосив суб’єкту господарювання: у разі вчинення порушення повторно упродовж двох років з дня вже виявленого,  передбачено додаткову відповідальність  – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

Фізичну особу-підприємця також було попереджено про те, що фахівцями територіального органу Держпраці  України заклад торгівлі повторно проінспектують.

У ході позапланового інспекційного заходу інспектор праці встановив, що виявлені попередньо порушення підприємець не усунула:

  • доказів належного врегулювання трудових відносин з персоналом роботодавець не надала;
  • доказів повідомлення про прийняття на роботу продавчині до територіального органу Державної податкової служби за місцем обліку її, як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не надходило.

Таким чином, підприємець порушила норми статті 24 Кодексу законів про працю України – «Укладення трудового договору» та  допустила працівника до роботи без укладення трудового договору.

Порушено також норми постанови Кабінету Міністрів України №413 – «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі  та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».

Управлінням Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про накладення на роботодавця  за порушення законодавства про працю штрафної санкції у розмірі 180 тисяч гривень.  

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку