Новини

Бізнес закликає тимчасово знизити ставку мита на цукор

16.04.2021

В лютому 2021 року індекс споживчих цін на цукор зріс на 61,7% порівняно із лютим минулого року за даними Держстату.

Варто зауважити, що на зазначену ситуацію впливають декілька факторів: зниження урожайності та цукристості буряків, зниження обсягів виробництва цукру в поточному сезоні, а також скорочення посівних площ цукровими буряками в Україні. Так, за даними Мінекономіки, в цьому маркетинговому році виробництво цукру скоротилось на понад 22% в порівнянні із минулим маркетинговим роком та становить близько 1,1 млн тон при потребі близько 1,4-1,5 млн тон. Окрім того, Україна продовжує експортувати цукор, зокрема, з 1 вересня по 31 грудня 2020 року Україна  експортувала 70 тис. тон цукру. Враховуючи це, за словами компаній-членів Асоціації, ціна цукру в Україні на сьогодні на 36% вища ніж в країнах Європейського Союзу.

Вирішенням ситуації може стати імпорт цукру в Україну, але здійснювати імпорт при діючій ставці мита 50% не є економічно виправданим.

Ситуація з цінами на цукор вже завдала значних збитків виробникам продуктів харчування, які вимушені піднімати ціни на свою продукцію та втрачають конкурентоздатність на ринку. За оцінками представників бізнесу, наслідком продовження такої  ситуації може бути подальше зростання цін, а також падіння обсягів виробництва та експорту кондитерської продукції.

Окрім цього, на думку експертів Асоціації, запропонована в проєкті постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (отримана в робочому порядку) фіксація мінімальної ціни на цукор не вирішить ситуацію, а навпаки – може спровокувати подальший дефіцит цукру на ринку, а дефіцит спричинить додатковий ажіотаж в магазинах, що, в свою чергу, призведе до відсутності цього товару в роздрібних торговельних точках.

Тож бізнес звертається до голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева і просить ініціювати тимчасове зниження ставки мита на цукор білий з 50% до 0% до вересня 2021 року (до нового врожаю цукрових буряків). Це дозволить покрити дефіцит цукру на внутрішньому ринку, забезпечити безперебійне виробництво харчової продукції та стримати темпи зростання цін як на цукор, так і на продукцію, де він використовується. 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку