Новини

Оновлено підхід до розроблення вимог щодо розкриття в МСФЗ

08.04.2021

Рада з Міжнародних стандартів фінансової звітності (Рада з МСФЗ) розпочала публічні консультації щодо нового підходу до розроблення вимог щодо розкриття інформації в МСФЗ. У межах цього документа Рада з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (International Accounting Standards Board, IASB) також запропонувала додаткові вимоги стосовно зміни справедливої ​​вартості (IFRS 13) і винагород працівникам (IAS 19). В обох випадках, як сподіваються автори, це дасть змогу укладачам звітності певною мірою позбутися шаблонності розкриттів і поліпшить професійне судження щодо цієї частини, а користувачам звітності забезпечить більш корисну для прийняття рішень інформацію.

Автори поправок відзначають, що примітки до МСФЗ-звітності не завжди містять в достатньому обсязі корисну інвесторам інформації, а та, що розкривається, не завжди розкривається ефективно. І навпаки, занадто багато є непотрібної інформації, яка вказується просто «для галочки», причому сліпе виконання вимог є для багатьох укладачів звітності визначальним мотивом.

У відповідь на абсолютно справедливі зауваження багатьох стейкхолдерів Рада з МСФЗ розробила і представила новий підхід, відповідно до якого далі буде розробляти вимоги до розкриття. З таким підходом укладачі звітності, їх аудитори та інші користувачі звітності зможуть ефективніше використовувати професійне судження щодо суттєвості інформації, яка розкривається, а це зробить її більш корисною для інвесторів.

У межах нового підходу більше уваги буде приділятися базовим цілям чинних вимог щодо розкриття інформації, завдяки чому організації зобов'язані будуть застосовувати професійне судження і вже на основі цього давати інвесторам інформацію відповідно до їх потреб. Разом з цим Рада з МСФЗ приділить більше уваги принципам, зводячи до мінімуму спеціально обумовлені обов'язкові розкриття окремих статей і фокусуючись більше на темі суттєвості.

Свій новий підхід автори вже «випробували» на двох стандартах, давно відібраних для цієї мети: МСФЗ (IFRS) 13 «Вимірювання справедливої ​​вартості» і МСФЗ (IAS) 19 «Виплати працівникам».

«Ми вважаємо, що новий підхід до розроблення вимог щодо розкриття в стандартах МСФЗ послужить каталізатором поліпшення інформації для інвесторів. Однак реальні покращення досяжні, тільки якщо всі учасники – компанії, аудитори, регулятори та інвестори – працюватимуть разом», — сказав поки ще чинний голова Ради з МСФО Ханс Хугерворст (Hans Hoogervorst).

Консультації триватимуть до 21 жовтня 2021 року.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку