Новини

Рішення ДРС за результатами перевірок органів влади не можуть бути оскаржені в суді

08.04.2021

Рішення Державної регуляторної служби України під час проведення перевірок органів державної влади є остаточними та не підлягають оскарженню в судовому порядку, якщо це не передбачено законом.

Верховний Суд України у складі Колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційну скаргу Державної екологічної інспекції в Одеській області на рішення судів першої та апеляційної інстанцій, які встановили що Держекоінспекція не має права на звернення до суду про скасування акта перевірки та подання позову до Державної регуляторної служби за результатами перевірки, оскільки відповідне оскарження не передбачено жодним нормативно-правовим актом.

Згідно з Кодексом адміністративного судочинства України до адміністративного суду за зверненням суб`єкта владних повноважень може бути подано позов лише у випадку спору між суб`єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень, а також коли право звернення до суду з позовом до іншого суб`єкту владних повноважень надано такому суб`єкту законом.

Під час оскарження актів перевірки або приписів за результатами перевірки між позивачем та Державною регуляторною службою не виникає компетенційного спору, а відповідно рішення за результатами контрольних заходів не підлягають оскарженню в судовому порядку.

Нагадаємо, що у 2018 році Державна екологічна інспекція в Одеській області звернулася до суду з позовом до Державної регуляторної служби України про визнання дій щодо проведення перевірки інспекції незаконними, визнання незаконним акта перевірки та скасування припису за результатами перевірки.

Ця справа розглядалася двічі в судах першої (Приморський районний суд м. Одеси та Одеський окружний адміністративний суд) та апеляційної інстанції (П’ятий апеляційний адміністративний суд). За результатами постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 24 вересня 2019 року в задоволені позовних вимог відмовлено.

Державна екологічна інспекція в Одеській області звернулася до Верховного Суду України з касаційною скаргою.

31 березня 2021 року Верховним Судом України у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду провадження у справі № 522/14769/18 було закрито з наведених вище мотивів.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку