Новини

Щодо провадження викладацької роботи секретарем сільської ради за сумісництвом

07.04.2021

Чи має він право прийняти на роботу за сумісництвом секретаря сільської ради для проведення викладацької роботи?

Фахівці ГУ  Держпрацi в Одеськiй областi відповіли: ні, для прийняття секретаря сільської ради на роботу за сумісництвом в середню школу правові підстави відсутні.

Розберемося, чому.

Відповідно до частини другої ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Ця норма закону дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Що таке сумісництво: сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому жабо іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом. (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43 (далі – Положення №43)).

Секретар сільської ради є працівником, але має спеціальний статус – він є посадовою особою місцевого самоврядування. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлює певні обмеження для такіх посадовців.

Секретар сільської, селищної, міської ради працює в раді на постійній основі, і не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової і творчої роботи в позаурочний час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Такі обмеження встановлено п. 2 ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Разом з тим, чинне законодавство визначає, що посадова особа місцевого самоврядування під час проходження служби в органах місцевого самоврядування, може займатись іншими оплачуваними видами діяльності (і зазначена ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції»).

Це такі види діяльності, як: викладацька, наукова і творча діяльність, медична практика, інструкторська та суддівська практика із спорту.

Усі працівники, включаючи посадових осіб органів місцевого самоврядування, крім основної роботи, мають право виконувати педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік.

Така робота не є сумісництвом відповідно до п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного в додатку до Положення № 43.

Виконання такої роботи з погодинною оплатою допускається в робочий час із дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати 

Отже, для провадження педагогічної (викладацької) роботи у свій робочий час секретареві сільської ради обов’язково потрібен дозвіл голови сільради. Якщо ж керівник такий дозвіл не надав, то секретар сільради повинен виконувати цю роботу поза межами робочого часу.

В нагоді може стати лист Міністерства соціальної політики України від 15.09.2015 р. № 483/13/155-15.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку