Новини

МОЗ компенсує заподіяну шкоду здоров’ю через вакцинацію

02.04.2021
Тема:

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення зміни до статті 9 2 Закону України Про лікарські засоби щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання» від 19.03.2021 № 1353-ІХ (далі — Закон № 1353).

Новий п. 6 ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР викладений так: «Після державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) під зобов’язання для екстреного медичного застосування центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, за рішенням Кабінету Міністрів України має право брати зобов’язання від імені України, пов’язані із закупівлею, застосуванням вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), державна реєстрація яких здійснена відповідно до вимог цієї статті, у тому числі щодо відмови від суверенного імунітету щодо таких зобов’язань, а також звільнення від відповідальності виробника та/або власника реєстраційного посвідчення, включаючи їх працівників, медичних працівників, якщо застосування таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів здійснювалось відповідно до інструкції, затвердженої центральним органом виконавчої влади України, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та інших осіб, які залучені до здійснення заходів, пов’язаних із вакцинацією, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19).

У разі настання таких наслідків державою забезпечується здійснення відповідних компенсаційних виплат у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Таким чином, виробники вакцин та медичні працівники можуть бути звільнені від відповідальності, лише якщо вони діють відповідно до інструкції. Як було зазначено в пояснювальній записці до проєкту Закону № 1353, зміни вносять із метою забезпечити можливість виконання зобов’язань, визначених укладеними угодами та домовленостями, підписаними Україною в межах механізму COVAX.

Також КМУ в місячний строк із дня набрання чинності Законом № 1353 доручено розробити та впровадити порядок здійснення компенсаційних виплат щодо шкоди, пов’язаної з наслідками, спричиненими застосуванням вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для профілактики COVID-19, державна реєстрація яких здійснена під зобов’язання для екстреного медичного застосування (п. 3 «Прикінцевих положень» Закону № 1353).

Закон № 1353 набрав чинності 27 березня 2021 року.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку