Новини

Як ФССУ здійснює забезпечення потерпілих спеціальним медичним, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням? — затверджено нове Положення

12.03.2021

Забезпечення потерпілих необхідними видами догляду (спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням) здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Положення про фінансування витрат на спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та побутове обслуговування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 25.02.2021 № 8.

Побутове обслуговування – вид догляду, яким забезпечуються особи з інвалідністю (одинокі інваліди у разі неможливості розміщення їх у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, пансіонатах ветеранів війни та праці) з вираженим або значним обмеженням життєдіяльності, значною залежністю від інших осіб у забезпеченні життєво важливих соціально-побутових функцій, не здатні до самообслуговування, оскільки мешкають у несприятливих соціально-побутових умовах (відсутність централізованого водопостачання, опалення, каналізації, громадського транспорту тощо).

Постійний сторонній догляд – вид догляду, яким забезпечуються особи з інвалідністю із значно вираженою важкістю, функціональними порушеннями в організмі, зумовленими професійним захворюванням, травмою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності, надзвичайною залежністю від постійного стороннього догляду, допомоги або нагляду інших осіб, неспроможні до самообслуговування (не можуть самостійно приймати їжу, забезпечувати туалет, потребують допомоги при прогулянках тощо).

Спеціальний медичний догляд – вид догляду, яким забезпечуються особи з інвалідністю із значно вираженою важкістю, функціональними порушеннями в організмі, зумовленими професійним захворюванням, травмою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності і які потребують спеціальних медичних і санітарних процедур, постійного медичного догляду, щоденних, багаторазових медичних маніпуляцій в обсягах, передбачених стандартами надання медичної допомоги населенню та функціональними обов'язками медичного персоналу (ін’єкції, перев'язки, промивання порожнин тіла, катетеризація сечового міхура із введенням дезінфекційних засобів, накладення пов'язок хворим із пролежнями, масаж, лікувальна фізкультура тощо).

Потребу потерпілих у спеціальному медичному, постійному сторонньому догляді та побутовому обслуговуванні визначає МСЕК.

Сума витрат на необхідний догляд за потерпілим залежить від виду догляду, встановленого МСЕК, і не може бути меншою (на місяць) від:

  • розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати – на спеціальний медичний догляд;
  • половини розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати – на постійний сторонній догляд;
  • чверті розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати – на побутове обслуговування.

Облік потерпілих, які мають право на забезпечення необхідними видами догляду (далі – облік), ведуть органи Фонду за місцем зберігання справ про страхові виплати.

Для взяття на облік потерпілий або законний представник потерпілого подає до органу Фонду (за місцем зберігання справи про страхові виплати) заяву, копію висновку МСЕК про потребу у забезпеченні необхідними видами догляду, ІПР (у разі її складання).

Потерпілому не відшкодовуються витрати на спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд та побутове обслуговування, призначені за рішенням МСЕК, на період надання стаціонарної медичної допомоги у закладах охорони здоров’я, медичної реабілітації у закладах охорони здоров’я, санаторно-курортних, реабілітаційних закладах (відділеннях), якщо надання цих послуг передбачено умовами договору з цими закладами.

Потерпілому не відшкодовуються витрати на постійний сторонній догляд, призначений за рішенням МСЕК, під час перебування у санаторно-курортних, реабілітаційних закладах (відділеннях) із супроводжуючою особою, у разі якщо такій супроводжуючій особі проживання та харчування у цих закладах фінансується за рахунок коштів Фонду.

ДОВІДКОВО:

  • Положення про фінансування витрат на спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та побутове обслуговування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затверджено постановою правління ФССУ від 25.02.2021 № 8 (завантажити)
  • Додаток 1 до Положення. Заява (завантажити)
  • Додаток 2 до Положення. Журнал обліку потерпілих, яким здійснюється фінансування витрат на необхідні види догляду (завантажити)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку