Новини

Пропонується зупинити практику проставляння відбитка печатки ЮО та ФОП, коли така вимога не встановлена законом — законопроект

11.03.2021

На офіційному вебсайті Мінекономіки оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» (далі - Законопроект).

Законопроектом пропонується врегулювати норму щодо обов’язковості використання печаток ЮО та ФОП шляхом внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність», Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності», а також Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» в частині скасування норми обов’язкового використання печаток.

Обґрунтування необхідності законопроекту

У пояснювальній записці зазначено, Законом України від 15.04.2014 № 1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» було впроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток юридичними особами.

Законом України від 23.03.2017 № 1982-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями» було внесено зміни у ряд законодавчих актів щодо виключення норми обов’язкового використання печатки в бізнесі.

Попри вказане існує низка законів, які, незважаючи на загальне правило про добровільність використання печаток, роблять відбиток печатки обов’язковим реквізитом документів. Мова йде про Закон України «Про банки і банківську діяльність», Закон України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності», а також Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», де така норма неоднозначно трактується на практиці.

Відтак юридичні особи та фізичні особи-підприємці після реєстрації змушені вдаватися до платних послуг спеціалізованих штемпельно-граверних майстерень, що виготовляють печатки, сплачуючи за це кошти.

Ураховуючи зазначене та з метою приведення у відповідність до вимог Господарського кодексу України пропонується норму щодо проставляння відбитка печатки виключити у деяких законодавчих актах України.

.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку