Новини

Затверджено Порядок проведення перевірки діяльності нерезидента через відокремлені підрозділи

11.03.2021

Фахівці ДПС у Дніпропетровській області повідомляють, що Мінфін наказом від 15.12.2020 № 774 (далі – Наказ № 774) затверджено Порядок проведення перевірки діяльності нерезидента через відокремлені підрозділи, у тому числі постійне представництво в Україні, без взяття на облік у ДПС (далі – Порядок).

Наказ № 774 набрав чинності 09.03.2021 (опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 09.03.2020 № 18).

Розділом І Порядку, зокрема встановлено, що проведення перевірки діяльності нерезидента через відокремлені підрозділи, у тому числі постійне представництво в Україні, без взяття на облік у контролюючому органі є формою податкового контролю встановлення ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України через відокремлені підрозділи або через постійне представництво (зокрема, шляхом здійснення діяльності резидентом України в інтересах нерезидента) без взяття відповідного нерезидента на податковий облік.

Перевірка діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі є документальною позаплановою перевіркою.

Розділом ІІ Порядку визначені умови отримання інформації, необхідної для встановлення фактів ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво.

Тривалість перевірки діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі не повинна перевищувати 10 робочих днів. Можливо призупинення та поновлення проведення перевірок.

Якщо за результатами перевірки діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі встановлено ведення нерезидентом діяльності через відокремлені підрозділи, у тому числі постійне представництво в Україні, без взяття на податковий облік, ДПС складає акт перевірки, який надсилається нерезиденту або надається уповноваженому представнику нерезидента чи надсилається до компетентного органу держави, резидентом якої є нерезидент.

Якщо така діяльність відсутня, складається довідка.

На підставі акта перевірки діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі контролюючим органом може бути прийнято рішення про взяття на облік такого нерезидента в Україні без заяви нерезидента та отримання заперечення до акта перевірки.

Водночас, рішення про взяття на податковий облік нерезидента може бути оскаржене до контролюючого органу, який прийняв таке рішення, протягом строків, визначених п. 56.3 ст. 56 Податкового кодексу України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку