Новини

Щодо складання та подання фінансової звітності підприємствами, які самостійно прийняли рішення про застосування МСФЗ

05.03.2021

03 березня 2021 року Мінфін на офіційному веб-сайті оприлюднив роз’яснення щодо складання та подання фінансової звітності підприємствами, які самостійно прийняли рішення про застосування міжнародних стандартів фінансової звітності.

Згідно із частиною другою статті 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі ‒ Закон) підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами.

Підприємства, крім тих, що зазначені в частині другій ст. 12Закону, самостійно визначають доцільність застосування МСФЗ для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

Відповідно до частини шостої ст. 11 Закону фінансова звітність та консолідована фінансова звітність за МСФЗ складаються на підставі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419 «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності» передбачено, що фінансова звітність, складена на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності в єдиному електронному форматі, визначеному Мінфіном, подається до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснюється НКЦПФР, з метою забезпечення доступу органів державної влади, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

На виконання вимог Закону наказом Мінфіну від 13.11.2020 № 709 затверджено переклад таксономії фінансової звітності за МСФЗ 2020 року та визначено єдиний електронний формат із застосуванням розширюваної мови ділової звітності XBRL для подання фінансової звітності на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ (https://mof.gov.ua/uk/taksonomija).

На офіційному вебсайті Фонду МСФЗ (ifrs.org) розміщено переклад українською мовою таксономії фінансової звітності за МСФЗ 2020 року та Ілюстровані посібники з таксономії фінансової звітності за формами фінансової звітності та за стандартами МСФЗ.

Інформація з питань звітування підприємств у єдиному електронному форматі за таксономією та посилання для реєстрації в Системі фінансової звітності, подання звітності та доступу до неї користувачів розміщені на офіційному вебсайті Системи (frs.gov.ua).

З питань звітування підприємств у єдиному електронному форматі за таксономією суб’єктам звітування доцільно звертатися до безпосередніх регуляторів, а у разі відсутності регулятора – до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснює НКЦПФР.

ДОВІДКОВО:

  • роз’яснення Мінфіну від 03.03.2021 р. «Щодо складання та подання фінансової звітності підприємствами, які самостійно прийняли рішення про застосування міжнародних стандартів фінансової звітності»  (завантажити)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку