Новини

В Україні скасують «сезонне» обчислення часу — ВРУ прийняла за основу відповідний законопроект

03.03.2021

3 березня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про обчислення часу в Україні" (законопроект №4201).

Законопроектом пропонується визначити правові засади встановлення одиниць часу, обчислення часу та відрегулювати відносини, що виникають при поширенні інформації про точне значення часу і календарну дату в Україні.

Як зазначено у Пояснювальній записці до законопроекту, необхідність прийняття документу зумовлено тим, що відповідно до ст. 92 Конституції України виключно законами України встановлюються та регулюються питання стосовно одиниці часу та, відповідно, обчислення часу. Проте на сьогодні в нашій державі відсутній закон, який би регулював порядок обчислення часу на території України. Перехід на літній і зимовий час відбувається відповідно до постанови Кабміну від 13.05.1996 року № 509 «Про порядок обчислення часу на території України». Крім цього, постановою Верховної Ради України від 18.10.2011 року № 3914-VI «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України «Про зміну порядку обчислення часу на території України» було запропоновано Кабінету Міністрів України внести на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо порядку обчислення часу на території України. Однак відповідний проект Закону так і не був прийнятий ВРУ.

Законопроект №4201 спрямований на вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україн.

Окрім цього, законопроект спрямований на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу. Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню.

Щороку перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня. Зокрема, цьогоріч він запланований у ніч із суботи (24 жовтня), на неділю (25 жовтня).

Отже, у разі підтримки ВРУ, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроекті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується.

Викладений в законі підхід відповідає і світовій практиці. Так, зокрема, щорічний перехід на літній час і повернення на поясний застосовується зараз приблизно в 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку