Новини

Чи мають право працівники за роботу у вечірню та нічну зміни на доплату і додаткову відпустку? Як провести доплату?

25.02.2021

В ГУ Держпраці у Кіровоградській області повідомили, під змінною роботою розуміється метод організації праці у дві, три або чотири зміни, який може бути безперервним або з перервами, при якому працівники послідовно змінюють один одного на одних і тих же робочих місцях відповідно до графіка змінності (роботи), що вводиться у випадках, коли тривалість виробничого процесу перевищує допустиму тривалість щоденної роботи, а також з метою більш ефективного використання устаткування, збільшення обсягів продукції, що випускається, або послуг, що надаються. Окрім графіка змінності, час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) має бути передбачений правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Багатозмінний режим роботи — це такий режим, коли на підприємстві, в установі, організації робота протягом доби виконується у дві і більше змін, тривалість кожної з них не повинна бути меншою за встановлену законодавством тривалість робочого дня.

При багатозмінному режимі роботи підприємство самостійно встановлює в колективному договорі умови запровадження та розміри надбавок, доплат (у тому числі і за роботу у вечірній час), премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Зокрема, Генеральною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні від 23.08.2016 встановлено доплату в розмірі 20% годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи у вечірній час з 18 до 22 години (при багатозмінному режимі роботи).

Для підприємств, які знаходяться у сфері дії генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод, встановлення цієї доплати у розмірі не нижчому, ніж визначено угодами в колективному договорі, є обов’язковим.

Надання відпусток за роботу у вечірню і нічну зміни чинним законодавством не передбачено.

Якщо графік виходу на роботу (графік змінності) працівників передбачає роботу в нічний час, то її тривалість включається до тривалості роботи (зміни) працівника. Компенсацією роботи в таких умовах є доплата за роботу в нічний час, яка обчислюється за фактично відпрацьовані години в нічний час не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 Кодексу законів про працю України). Нижче цієї межі або взагалі не оплачувати роботу в нічний час не можна. Доплата за роботу у нічний час нараховується за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду.

Слід врахувати, що вечірні години – з 18:00 до 22:00;  нічні години – з 22:00 до 06:00.

У табелі обліку використання робочого часу години роботи у вечірній час позначаються кодом «ВЧ» (03), у нічний час – кодом «РН» (04).

На законодавчому рівні врегульовано тільки роботу в нічний час. Норм щодо вечірнього часу Кодекс законів про працю України не містить.

Доплата за роботу у вечірній час, передбачена Генеральною угодою, не проводиться, якщо режим роботи працівників не відноситься до багатозмінного режиму (наприклад, робота сторожів за відповідним графіком виходу на роботу); є багатозмінним, але на підприємство не поширюються положення Генельної угоди, і таку доплату не передбачено колективним договором (іншими внутрішніми документами підприємства).

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Наталія Пащенко

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку