Новини

Бізнес закликає Уряд не ускладнювати розрахунок середньої заробітної плати працівників

23.02.2021

24 грудня 2020 року Мінекономрозвитку розмістило на своєму офіційному веб-сайті роз’яснення щодо оновленого порядку обчислення середньої заробітної плати у зв’язку з набранням чинності Постанови №1213.

Для розуміння, розрахунок середньої заробітної плати необхідний на розрахунок оплати відпускних, лікарняних, відряджень, тощо.

Прийнятим документом була змінена саме формула розрахунку середньої зарплати. За повідомленнями компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, дана формула стала значно складнішою для бухгалтерії і компанії виявились до цього не готовими.

Так, для розуміння того, що саме було змінено, до прикладу, якщо працівник йде у відпустку з 1 червня, згідно з чинного законодавства, за три робочі дні до її початку йому мають нарахувати відпускні. Водночас, якщо компанія виплачує бонуси своїм працівникам, наприклад, кожні півроку, то сума відпускних має бути перерахована і різниця в сумі – доплачена. Однак, відповідно до старої формули, сума відпускних перераховуватись не має, адже їх розмір визначався на момент походу у відпустку, а не через пів року після, а нараховані бонуси враховувалися при розрахунку наступних відпусток (тобто працівник у будь-якому разі нічого не втрачав).

Така ситуація створює труднощі для бізнесу в питаннях адміністрування, адже в компаніях, де працюють десятки тисяч працівників, щомісячного коригування потребує близько 3-4 тисяч виплат. Крім того, в такій ситуації бізнесу неможливо розрахувати фонд заробітної плати на рік, адже сума перерахунку (наприклад, за виконані результати працівникам, так би мовити, сума бонусів) – невідома.

Станом на зараз, жодне програмне забезпечення, яке відповідає за адміністрування бухгалтерії, не готове до таких оновлень. Це означає, що компанії мають наймати окремого працівника виключно на дану функції перерахунку середньої заробітної плати, який це здійснюватиме вручну, або ж провайдери професійних послуг аутсорсингу вимушені будуть підіймати тарифи на свої послуги, щоб не залишитися у збитку після виконання таких масових перерахунків.

Тож бізнес звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом повернути постанову №1213 зі старою формулою розрахунку середньої зарплати у частині, що стосується виплати премії за 2 та більше місяців. Адже очевидно, що дане нововведення є не робочим і у компаній будуть виникати труднощі в цьому контексті. Тож важливо уникнути плутаниць ще на початку та повернути абсолютно робочий варіант розрахунків, який працював роками.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку