Новини

Пропозиції від бізнесу під час роботи в період гнучкого локдауну

22.02.2021

З 24 лютого в країні запроваджується адаптивний карантин. Європейська Бізнес Асоціація завжди підтримувала та підтримує логічні кроки Уряду в контексті боротьби з поширенням коронавірусу. Так, в контексті прийняття змін до постанови КМУ № 1236, у бізнесу був ряд пропозицій, пов’язаних з роботою компаній в «червоному», «помаранчевому» та «жовтому» рівнях.

Водночас, 18 лютого постанову було опубліковано. Так, спільнота бачить, що на основі діалогу бізнесу та влади, більшість пропозицій від спільноти, які надавались ще під час січневого локдауну, в даному документі все ж було враховано.

Так, дозволено торгівлю бізнесу, де менше 60% площі призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених бізнесів. Тобто, загалом, аналізуючи досвід минулого, дозволено реалізацію непродовольчих товарів. Адже якщо споживач вже потрапив до магазину роздрібної торгівлі, він має можливість придбати все, що знаходиться на полицях, без обмежень.

Проте, бізнес все ж має деякі пропозиції, котрі Європейська Бізнес Асоціація закликає врахувати. Так, постановою забороняється діяльність бізнесу, який обслуговує  відвідувачів, без одягнутих засобів індивідуального захисту (захисні маски або респіратори), які прикривають ніс і рот. Тобто, виходячи з формулювання, якщо бізнес обслуговує клієнта без маски, йому загрожує не штраф, а закриття, що може бути підставою для зловживань з боку контролюючих органів. Тож варто або уточнити дане формулювання в постанові, або ж прибрати положення з документу.

Також, пропонуємо дозволити здійснювати в магазинах торгівлю електротоварами, які призначені для прибирання та дезінфекції приміщень або територій, які набувають особливої важливості в період епідемії.

Крім того, встановлюється обмеження або заборона на проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, тощо. Водночас, обмежується діяльність виставкових центрів. Проте, такі бізнеси мають значне податкове навантаження з податку на землю, при цьому, у період тривалих карантинних заходів позбавлені можливості проводити господарсько-економічну діяльність. Тому варто дозволити проведення масових заходів у приміщеннях виставкових центрів з дотриманням санітарних норм та для видів івентів, що дозволені для проведення.

Тож Європейська Бізнес Асоціація дякує Міністру охорони здоров’я Максими Степанову та Головному санітарному лікарю Віктору Ляшко за врахування коментарі бізнесу. Водночас, звертаємось із проханням врахувати дані пропозиції та надати роз’яснення щодо проблемних моментів, аби бізнес мав конкретне розуміння по яким правилам працювати і зі сторони органів влади не було зловживань.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку