Новини

Рентна плата за понадлімітне використання води

13.01.2021

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадують про необхідність звірки фактичних обсягів видобування води з річними лімітами використання води, які встановлені дозвільними документами.  

Порядок нарахування податкових зобов'язань з рентної плати за спеціальне використання води визначено п. 255.11 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.

Особливості нарахування рентної плати при недотриманні або відсутності лімітів використання води наведені в пп. 255.11.13 – 255.11.15 ПКУ:

  • при перевищенні річного ліміту збір обчислюється в п'ятикратному розмірі виходячи з фактичних об'ємів використаної води понад встановлений ліміт, ставок рентної плати та коефіцієнтів;
  • за понадлімітне використання води – за кожним джерелом водопостачання окремо згідно з установленими ставками рентної плати та коефіцієнтами;
  • за відсутності дозволу на спецводокористування зі встановленими в ньому лімітами – за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання.

Тож у разі перевищення водокористувачами ліміту використання води рентна плата обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі, виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт, ставок рентної плати та коефіцієнтів. 

У випадку такого перевищення, згідно із наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719, застосовується коефіцієнт – 5. Цей коефіцієнт зазначається у рядку 10.4 додатку 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» до Податкової декларації з рентної плати, затвердженої цим наказом.

Нагадуємо, що граничний термін  подання податкових декларацій  з рентної плати  за спеціальне використання води за ІV квартал 2020 року – 9 лютого 2021 року.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку