Новини

Бізнес просить про пом’якшення карантинних заходів для постраждалої сфери

23.12.2020

У грудні Уряд затвердив Постанову №1236, що продовжила дію карантину та встановила, в тому числі, додаткові обмеження з 8 по 25 січня для ресторанної галузі. 

У зв’язку із запровадженням карантинних заходів, ресторанний бізнес зазнав чи не найбільших обмежень та збитків. Частина закладів HoReCa змушені були припинити діяльність або «заморозити» її на невизначений час. За даними Opendatabot у першому півріччі 2020 року збитки підприємств готельно-ресторанного бізнесу становили понад 2,3 млрд грн. Лише 22% підприємств HoReCa змогли адаптуватися до нових реалій. Оскільки витрати на харчування поза домом та на відпочинок в період епідемії та зниженої купівельної спроможності не є першочерговими для населення, більшість представників готельно-ресторанного бізнесу знаходяться на межі виживання та змушені скорочувати чисельність працівників. 

Запроваджений «карантин вихідного дня» в Україні завдав ще більшого удару по галузі. Відповідно до дослідження Poster, саме у вихідні дні ресторатори отримували 60–70% тижневого доходу. Разом із тим, постійні витрати (плата за оренду, комунальні послуги, заробітна плата) залишалися без змін. 
Водночас, ресторатори в Україні вже інвестували в захист відвідувачів – захисні екрани, санітайзери, засоби індивідуального захисту для персоналу та відвідувачів, електронні меню, контроль кількісті відвідувачів. За статистикою Держпродспоживслужби, за весь період карантину відбулося 105 тис. перевірок і складено лише 5,9 тис. протоколів про незначні порушення. 

Відповідно до доступних аналітичних даних європейських інституцій, середній відсоток передачі вірусу в закладах громадського харчування мізерний: від 1,4% в Нідерландах до 5% у Великобританії. Закривши ресторани, ризик розповсюдження вірусу значно збільшується, оскільки вдома ніхто, як правило, не дотримується ані дистанціювання, ані інших запобіжних заходів. 

Уряди по всьому світу вживають безпрецедентні заходи підтримки ділової активності та збереження зайнятості, включаючи податкові пільги, державне страхування ризиків, прямі виплати допомоги та позики. 

Враховуючи обмежений ресурс держбюджету для надання допомоги представникам бізнесу, який найбільше постраждав від введених карантинних обмежень, необхідно вжити заходів для підтримки функціонування економіки:

  1. Посилити контроль за дотриманням протиепідемічних вимог.
  2. Скасувати заборону на приймання відвідувачів закладами громадського харчування, які не спеціалізуються на організації вечірок та дискотек з 8 по 24 січня.
  3. Внести зміни до Постанови №1236 та дозволити роботу після 23-ї та до 7-ї години закладів з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім адресної доставки, замовлень на винос і діяльності після 23-ї години 31 грудня 2020 року і проведення розрахункових операцій до 2-ї години 1 січня 2021 року.
  4. Дозволити розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 1,5 метри між сусідніми столиками та більш як 4 особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років) за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот.
  5. Створити сприятливі умови для залучення інвестицій на ринок HoReCa, зокрема: надати податкові преференції (встановлення 7% ПДВ для ресторанів), спростити реєстраційні та дозвільні процедури, реструктуризувати та зменшити комунальні платежі, вдосконалити трудове законодавство. 

Відповідальний бізнес, об`єднаний Комітетом з розвитку HoReCa СУП готовий долучитися до напрацювання додаткових рекомендацій для ресторанів у разі потреби та закликає Уряд ухвалити необхідні зміни на підтримку однієї з найбільш постраждалих в період карантину галузей.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку