Новини

Карантинне звільнення від штрафів

24.11.2020

Фахівці ДПС у Тернопільській області нагадують, що терміни подання звітності для базового звітного (податкового) періоду, що дорівнює календарному місяцю, кварталу, року та сплати податкових зобов’язань, встановлені п. 49.18 ст. 49 та п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відповідно.

За несплату узгодженої суми грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених п. 126.2 ст. 126 ПКУ) протягом строків, визначених ПКУ, до платника податків застосовується відповідальність у вигляді штрафу згідно з п. 126.1 ст. 126 ПКУ.

Водночас п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій, зокрема, за порушення сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Отже, до платників податків (крім ЄСВ), які за податкові (звітні) періоди 2020 року та за 2019 рік порушили строк сплати узгодженої суми грошового зобов’язання, визначений ст. 57 ПКУ, якщо граничний строк сплати припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)), але при цьому сплатили узгоджену суму грошового зобов’язання протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції, передбачені п. 126.1 ст. 126 ПКУ, не застосовується.

Проте, незастосування штрафних санкцій на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не поширюється на випадки порушення строків сплати узгодженої суми грошового зобов’язання з ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку