Новини

У вересні НБУ надав можливість банкам отримувати інформацію з Кредитного реєстру

20.09.2018

Національний банк України з 1 вересня 2018 року надав банкам можливість отримувати інформацію з Кредитного реєстру, як це передбачено Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків”.

Йдеться про інформацію стосовно боржників, умов кредитних операцій, виконання зобов'язань за такими операціями, класу боржників. Інформація з Кредитного реєстру НБУ надається банкам у режимі реального часу на безоплатній основі.

“Використання банками інформації з Кредитного реєстру НБУ сприятиме створенню умов для зниження рівня кредитного ризику, формування конкурентного ринкового середовища, в якому добросовісні позичальники мають переваги перед недобросовісними, а також сприятиме підвищенню рівня безпеки банківських  операцій. Все це, у свою чергу, забезпечує позитивний вплив на надійність та стабільність банківської системи“, - зазначила директор Департаменту банківського нагляду НБУ Наталія Дегтярьова.

Нагадаємо, Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів  управління  кредитними  ризиками  банків”  набув чинності 4 березня 2018 року. Відповідно до цього закону НБУ створив  централізований Кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

З 1 січня 2019 року банки будуть зобов’язані використовувати  інформацію з Кредитного реєстру НБУ для оцінки ризиків кредитування.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку