Новини

Книгу скарг скасовано: куди тепер скаржитися?

06.11.2020

Споживачі більше не зможуть залишати відгуки у Книзі відгуків та пропозицій у закладах роздрібної і гуртової торгівлі та ресторанного господарства – обов’язковість ведення цих книг офіційно скасована. Чому споживачам не варто хвилюватися з цього приводу консультує спеціаліст Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Дячук.

Хто і чому скасував

Раніше вимога щодо ведення Книги відгуків та пропозицій була встановлена на законодавчому рівні, а саме Порядком провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833 (далі − Порядок).

Так, Книга відгуків та пропозицій мала бути у всіх місцях, де продавали товари гуртом чи вроздріб, ресторанах та знаходилась в кутку споживача на видному місці. Споживачі мали можливість залишати в ній свої зауваження чи відгуки, а керівництво закладу протягом 7 днів з дати запису у Книзі повинно було повідомити споживачу,  яку роботу проведено у зв’язку з його зверненням.

Якщо керівництво закладу не реагувало на звернення, споживач міг звернутися до контролюючого органу (Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів). У зв’язку з таким зверненням контролюючий орган проводив перевірку, за результатами якої, у тому числі мав право притягнути суб’єкта господарювання до адміністративної відповідальності.

Однак, на сьогодні з розвитком цифрових технологій з’явилися зручніші та ефективніші способи для споживача залишити скаргу або відгук. І форма захисту прав споживачів у вигляді паперової Книги відгуків та пропозицій втратила свою ефективність.

Тож постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 168 «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» внесено зміни до зазначеного Порядку, зокрема в частині  скасування обов’язкового ведення Книги відгуків та пропозицій.

Крім того, 02 жовтня 2020 року Інструкція про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства, затверджена наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 24 червня 1996 № 349, втратила чинність.

Куди тепер скаржитись

  • Телефонувати на гарячу лінію торговельного закладу чи закладу надання послуг.
  • Залишати відгуки на офіційному вебсайті, сторінка в соціальних мережах чи в профілі в Картах Google торговельного закладу чи закладу надання послуг або на спеціалізованих незалежних вебсайтах з відгуками (форумах).

Також споживач має право звернутися для захисту своїх прав до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і її територіальних органів як в паперовому, так і електронному вигляді (dpss.gov.ua).

Якщо потрібна допомога у захисті порушених прав

Якщо вам потрібна допомога у захисті порушених прав споживача, звертайтеся до фахівців системи надання безоплатної правової допомоги у зручний для вас спосіб: legalaid.gov.ua/kliyentam/yak-otrymaty-bezoplatnu-pravovu-dopomogu.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку