Новини

Сума судового збору, яка відшкодовується фізичній особі за рішенням суду, оподатковується ПДФО і військовим збором

29.10.2020

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що сума судового збору, яка відшкодовується фізичній особі за рішенням суду, юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб, і військовим збором, на загальних підставах.

Відповідно до пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються відповідно до закону, за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування (пп. «г» пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Слід зазначити, що доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є також об’єктом оподаткування військовим збором.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Довідково: судовий збір, відповідно до Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» – це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень. Судовий збір включається до складу судових витрат.

За матеріалами ГУ ДПС у м. Києві

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку