Новини

Як табелювати працівника за сумісництвом, якщо за основною посадою особа перебуває у відрядженні

29.09.2020

 На одному й тому ж підприємстві особа працює за основною посадою – водієм, а за сумісництвом – завідувачем господарства. Як дану особу табелювати за сумісництвом, якщо за посадою водія особа перебуває у відрядженні? За якою посадою проводити оплату?

В ГУ Держпраці у Рівненській області зазначили, що ведення табельного обліку використання робочого часу на підприємствах, в установах й організаціях регулюється наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці», яким затверджено форми первинної облікової документації з обліку особового складу та використання робочого часу з короткими поясненнями до них. Тобто табель обліку робочого часу — це первинний документ для обліку відпрацьованого часу, який є також підставою для нарахування заробітної плати працівникам.

Відповідно до п. 14 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.98 р. за № 218/2658 (із змінами), на час відрядження особи, яка працює за сумісництвом, середній заробіток зберігається на тому підприємстві, що її відрядило. Тобто за дні перебування працівника у відрядженні з основного місця роботи оплата за місцем роботи за сумісництвом не проводиться. Дане твердження підтверджується листом Міністерства соціальної політики України № 146/13/133-13 від 23.04.2013 щодо відрядження особи, яка працює за сумісництвом.

Щодо табелювання особи, яка направлена у відрядження за основним місцем роботи, то у табелі обліку робочого часу сумісника варто позначати «І» - інші причини неявок, а у табелі обліку робочого часу за основною посадою позначати «ВД» - відрядження.

Якщо особа працює на різних підприємствах, то підтвердним документом для відсутності на роботі за сумісництвом (або основним місцем роботи) для такого випадку є довідка з місця роботи працівника, про те, що він дійсно перебував у відрядженні, або копія наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження.

Додатково інформуємо, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом і має рекомендаційний характер.

Завідувач сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Катерина Жарська.
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку