Новини

Чи вважається ФОП, посадовою особою, у разі складання працівниками контролюючих органів протоколів про адміністративні правопорушення?

24.09.2020

Чи вважається ФОП, посадовою особою, у разі складання працівниками контролюючих органів протоколів про адміністративні правопорушення?

Громадянин – суб’єкт підприємницької діяльності може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

Зазначене викладене в листі Міністерства юстиції України від 03.11.2006 № 22-48-548 «Щодо роз’яснення понять «службова особа» та «посадова особа».

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачена адміністративна відповідальність фізичних осіб – підприємців (громадян – суб’єктів підприємницької діяльності), зокрема:

  • ст. 1621 (порушення порядку здійснення валютних операцій);
  • ст. 1634 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи);
  • ст. 16315 (порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги));
  • ст. 1651 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Тому, до адміністративної відповідальності за порушення вказаних статей КУпАП притягаються ФОП (громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності) незалежно від наявності найманих працівників. Крім того, за порушення ст. 1651 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

За матеріалами «ЗІР: категорія 132.03»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку