Статті

«

«НОВИЙ БЮДЖЕТНИЙ ОБЛІК»:
Надходження необоротних матеріальних активів: спосіб, оцінка, бухоблік

Необоротні активи суб’єкта державного сектору можуть бути як у матеріальній формі, так і в нематеріальній. І цю статтю ми присвятимо саме обліку надходження матеріальних активів, які становлять вагому частку майна будь-якої бюджетної установи.

Марина Дорошенко, експертка газети

Сутність необоротних матеріальних активів

До необоротних матеріальних активів (далі — НМА) належать основні засоби (далі — ОЗ) та інші необоротні матеріальні активи (далі — ІНМА), перелік яких містять рахунок 10 і рахунок 11 Плану рахунків № 1203. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку та розкриття у фінансовій звітності інформації про ОЗ та ІНМА визначені НС 121 «Основні засоби» та МР з обліку ОЗ. Окремим об’єктом обліку є незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи (субрахунки 1311 та 1312), про що, серед іншого, піде мова далі.

До речі, нацстандарт узагальнює поняття ОЗ, до складу яких входять також ІНМА, хоча вирізняє особливості обліку рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи».

ЦИТАТА. «основні засоби — матеріальні активи, які утримуються для використання їх у виробництві/діяльності або при постачанні товарів, виконанні робіт і наданні послуг для досягнення поставленої мети та/або задоволення потреб суб’єкта державного сектору або здавання в оренду іншим особам і використовуються, за очікуванням, більше одного року».

(абз. 15 п. 4 розд. I НС 121 «Основні засоби»)

Однією з головних рис, за якою об’єкти відносять до ОЗ та ІНМА, є тривалість використання активів — більше ніж один рік. Саме ця риса відрізняє необоротні матеріальні активи від оборотних. Окрім строку, значущою є мета використання — для власних потреб або надання в оренду.

ЦИТАТА. «Це Національне положення (стандарт) не поширюється на основні засоби, що утримуються з метою продажу, інвестиційну нерухомість, довгострокові біологічні активи, невідтворювані природні ресурси та корисні копалини, особливості обліку яких визначаються іншими національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в державному секторі».

(п. 3 розд. I НС 121 «Основні засоби»)

Для обліку активів, метою утримання яких є продаж, навіть якщо строк їх корисного використання, за очікуванням, перевищує один рік, застосовують НС 123 «Запаси». Хоча інвестиційна нерухомість і належить до складу ОЗ, через певні особливості для її обліку застосовують інший стандарт — НС 129 «Інвестиційна нерухомість». Те саме і з біологічними активами, облік яких ведуть відповідно до НС 136 «Біологічні активи». Винятком є лише довгострокові біологічні активи, які не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, та плодоносні рослини, пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, облік яких ведуть згідно з НС 121 «Основні засоби».

Визнання та оцінка

Відповідно до п. 2 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби» об’єкт ОЗ визнають активом, якщо існує ймовірність того, що суб’єкт державного сектору отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання, та/або він має потенціал корисності для суспільства, а також його вартість можна достовірно визначити.

Оцінюють об’єкт ОЗ за первісною вартістю (п. 4 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби»). А от як її визначити, залежатиме від способу надходження об’єкта до установи (табл. 1, с. 4).

Існують різні способи надходження ОЗ та ІНМА до суб’єкта державного сектору, а саме:

  • придбання;
  • створення власними силами;
  • надходження в разі внутрішнього переміщення;
  • безоплатне надходження від фізичних або юридичних осіб;
  • виявлення лишків під час інвентаризації;
  • отримання від ліквідації інших ОЗ.

Окрім зарахованих на баланс активів, суб’єкт державного сектору може користуватися НМА, які йому не належать. У такому разі активи відносять на позабалансовий облік.

Таблиця 1. Визначення первісної вартості основних засобів

Спосіб надходження

Первісна вартість

Як визначати вартість

Придбання за плату

Вартість придбання

Відповідно до п. 5 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби» вартість придбання складається з таких витрат:

  • сум, що їх сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційних зборів, державного мита й аналогічних платежів, які здійснюють у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів;
  • сум ввізного мита;
  • сум непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються суб’єктові державного сектору);
  • витрат зі страхування ризиків доставки основних засобів;
  • витрат на транспортування, установлення, монтаж, налагодження основних засобів;
  • інших витрат, безпосередньо пов’язаних із доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Самостійне виготовлення (створення)

Виробнича собівартість

Відповідно до п. 1 розд. IV НС 135 «Витрати» виробнича собівартість включає такі витрати:

  • прямі матеріальні витрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Крім того, собівартість виробництва може включати витрати, наведені в п. 5 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби».

Отримання без оплати від фізичних та юридичних осіб (крім суб’єктів державного сектору)

Справедлива вартість

Відповідно до абз. 9 п. 4 розд. І НС 121 «Основні засоби» справедливу вартість визначають як суму, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату. Визначають цю вартість, як правило, на активному ринку. Якщо немає активного ринку, визначають умовну вартість 1

(абз. 7 п. 4 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби»).

Вартість, щодо якої є достовірна інформація

Вартість, зазначена в первинних документах на відповідний об’єкт ОЗ, з урахуванням витрат, зазначених у п. 5 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби».

Отримання без оплати від суб’єктів державного сектору

Первісна (переоцінена) вартість

Вартість визначають за відповідними первинними документами, у яких її зазначено, з урахуванням витрат, передбачених п. 5 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби».

Справедлива вартість

Цю вартість визначають відповідно до законодавства, якщо немає достовірної інформації щодо первісної вартості ОЗ (п. 8 розд. II НС 121 «Основні засоби»).

Виявлення лишків у процесі інвентаризації

Первісна (переоцінена) вартість

Оприбутковують за первісною вартістю, зазначеною в первинних документах, з відображенням доходу за спецфондом (п. 1.18 Типової кореспонденції).

Справедлива вартість

Якщо немає первинних документів, інвентаризаційна комісія установи визначає справедливу вартість (п. 8 розд. II НС 121 «Основні засоби») з відображенням доходу на спецрахунках.

Отримання ОЗ від ліквідації та розбирання необоротних активів

Справедлива вартість

Цю вартість визначають відповідно до законодавства, якщо немає достовірної інформації щодо первісної вартості ОЗ (п. 8 розд. II НС 121 «Основні засоби»).

1. Умовну вартість застосовують до активів (якщо немає активного ринку, а також у разі використання повноважень конфіскації, безоплатного передання), що мають історично успадковану вартість і потенціал корисності, який обмежується характеристиками культурної або історичної спадщини, зокрема музейних фондів (історичні будинки та пам’ятники, археологічні ділянки, заповідники та природоохоронні зони, твори мистецтва тощо).

НЮАНС. У п. 10 розд. II НС 121 «Основні засоби» йдеться про визначення первісної вартості отриманих у результаті обміну ОЗ, але з огляду на те, що з НС 123 «Запаси» нещодавно взагалі прибрали згадку про такий спосіб надходження активів в установу, вважаємо, що стосовно ОЗ існування такої норми є лише питанням часу.

Після первісного визнання об’єкта ОЗ як активу його облік ведуть за первісною вартістю, яка може змінитися внаслідок його поліпшення, часткової ліквідації, переоцінки та зменшення / відновлення корисності. Відповідні зміни вплинуть на розмір унесеного капіталу.

Починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт ОЗ став придатним для корисного використання та введений в експлуатацію, нараховують амортизацію активів. Амортизацію ІНМА нараховують у першому місяці передання у використання об’єкта необоротних активів у розмірі 50 відсотків його первісної вартості (крім необоротних матеріальних активів спецпризначення).

ЦИТАТА. «Якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів».

(абз. 6 п. 1 розд. II НС 121 «Основні засоби»)

Отже, і нарахування амортизації складових частин такого об’єкта різнитиметься, що знайде відповідне відображення в обліку.

ЦИТАТА. «Якщо об’єкт основних засобів складається з різних компонентів, які мають різні строки корисного використання (експлуатації), або надають економічні вигоди суб’єкту державного сектору різними способами, або мають різний потенціал корисності, що зумовлює необхідність застосування різних норм амортизації, доцільно розподіляти сукупні витрати на придбання (створення) цього об’єкта за його компонентами з окремим обліком кожного компонента».

(п. 11 розд. II НС 121 «Основні засоби»)

Бухоблік надходження НМА

Основні моменти Для обліку ОЗ План рахунків № 1203 передбачає рахунок 10 «Основні засоби», який має субрахунки, що відповідають їх класифікації, а для обліку ІНМА — рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи». Зараховують НМА на баланс на підставі первинних документів, про які більш детально читайте на с. 21 цього номера.

Витрати бюджетної установи, пов’язані з доставкою, монтажем, налагодженням та введенням в експлуатацію ОЗ чи ІНМА, включають до їхньої первісної вартості, відображаючи в обліку капітальні інвестиції. Обліковують капінвестиції в ОЗ на субрахунку 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби», а капінвестиції в ІНМА — на субрахунку 1312 «Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи».

Залежно від способу надходження НМА до суб’єкта державного сектору різнитиметься і облік.

Для придбання ОЗ та ІНМА бюджетна установа отримує цільове фінансування. У разі надходження коштів для такого придбання за загальним фондом складаємо кореспонденцію рахунків Дт 2313 — Кт 5411. Якщо ж для придбання використовують кошти спеціального фонду, то потрібно вилучити суму витрат на придбання з доходу: Дт 7111, 7211, 7311 — Кт 5411. І навіть якщо минулорічні кошти спецфонду були віднесені на фінансовий результат, а в поточному році вирішено їх використати для придбання ОЗ чи ІНМА, то їх також потрібно віднести до цільового фінансування, вилучивши з фінансового результату (Дт 5512 — Кт 5411).

Створюючи ОЗ, також слід використати субрахунок 5411, якщо здійснюють витрати на придбання комплектуючих і доведення до стану, у якому об’єкт вважається придатним для використання. Після введення об’єкта ОЗ та ІНМА в експлуатацію потрібно відобразити збільшення внесеного капіталу на первісну вартість відповідних активів: Дт 5411 — Кт 5111.

У разі безоплатного надходження активу від фізичних та юридичних осіб (крім внутрішньовідомчого передання), вилучення від ліквідації ОЗ, виявлення лишків ОЗ та ІНМА відображаємо дохід без використання субрахунку 5411, оскільки бюджетна установа не отримувала відповідного фінансування. При цьому до казначейства подаємо довідку про надходження в натуральній формі.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Юридичні особи подають облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи (пп. 1 п. 1 Закону № 2115).

Отримавши ОЗ та ІНМА через внутрішньовідомче передання, одразу слід збільшити внесений капітал: Дт 10, 11 — Кт 5111, але дохід у такому разі не виникатиме.

Позабаланс На позабалансових рахунках обліковують матеріальні цінності, які не належать установі або перебувають у її тимчасовому розпорядженні (Порядок № 1219). Так, на субрахунку 011 «Орендовані основні засоби розпорядників бюджетних коштів» відображають активи, які бюджетна установа орендує, за вартістю, зазначеною в договорі. За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк (ст. 759 ЦКУ). Передають орендований об’єкт на підставі акта приймання-передачі, який оформляє орендодавець.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Через виникнення форс-мажорних обставин виконання умов укладеного договору може бути порушено, про що зазвичай зазначають у документі. До таких обставин, які унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору, відносять, зокрема, і військові діїоголошену чи неоголошену війну (ч. 2 ст. 141 Закону № 671/97лист ТПП від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1).

Субрахунок 021 «Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів», відповідно, призначений для позабалансового обліку активів, узятих на відповідальне зберігання. Цей субрахунок використовують тоді, коли між сторонами — поклажодавцем і зберігачем товарно-матеріальних цінностей — слід укладати в письмовій формі договір зберігання (ч. 1 ст. 936 ЦКУ), у якому зазначають строк, умови та відповідальність щодо отриманих активів. При цьому розпорядник бюджетних коштів може як зберігати, так і використовувати активи, про що має бути вказано в договорі. Факт передання має бути задокументований актом приймання-передачі.

А ось передані (видані) активи згідно із законодавством відповідним категоріям населення не відразу зараховують на позабаланс — на субрахунок 091 «Передані (видані) активи відповідно до законодавства розпорядників бюджетних коштів», а оприбутковують спочатку на субрахунок 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу». За дебетом субрахунку 091 відображають вартість переданих активів під час передання їх у користування. Зазвичай до таких активів належать технічні засоби реабілітації, які органи соцзахисту населення отримують «зверху» або придбавають самостійно та передають окремим категоріям населення — особам з інвалідністю.

Приклади обліку надходження НМА

Далі нагадаємо, як відображати в обліку надходження ОЗ та ІНМА в установу найбільш поширеними способами. Тож розглянемо на прикладах кожен із них, ураховуючи особливості обліку окремих груп ОЗ та ІНМА.

Придбання з наступною оплатою Оприбутковуючи НМА, не лише керуємося строком корисного використання та належністю до певної групи активів за сутністю, а й ураховуємо вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, з обґрунтуванням критеріїв щодо визначення таких ознак. Іншими словами, ще на стадії планування видатків визначаємо, до якої групи зарахувати активи — ОЗ чи ІНМА.

Тож залежно від того, на який субрахунок потраплять у майбутньому активи, і слід планувати видатки: якщо на рахунки 10, 11 — обираємо КЕКВ 3110, якщо на рахунок 11 — обираємо КЕКВ 2210.

За КЕКВ 2200 «Використання товарів і послуг» п. 2.2 Інструкції № 333 пропонує оплачувати поточні видатки, послуги, придбання матеріалів і предметів, що їх не беруть на облік як ОЗ. А за КЕКВ 3100 «Придбання основного капіталу» передбачено видатки на придбання або створення ОЗ, окремих ІНМА, збільшення вартості активів унаслідок поліпшення об’єкта (модернізація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), капітальний ремонт, створення державних запасів і резервів, придбання землі та нематеріальних активів (п. 3.1 Інструкції № 333). При цьому з огляду на норми Інструкції № 333 окремими ІНМА, найімовірніше, потрібно вважати музейні та бібліотечні фонди, природні ресурси. А ось щодо розмежування малоцінних необоротних матеріальних активів та ОЗ, цей момент має бути прописаний у наказі про облікову політику суб’єкта державного сектору, про що зазначено в п. 1 розд. II МР щодо облікової політики.

Приклад 1. Бюджетна установа (неплатник ПДВ) за рахунок загального фонду придбала кондиціонер вартістю 11 000,00 грн. Монтаж кондиціонера здійснив спеціаліст за окремим договором про надання послуг. Вартість цих послуг становила 850,00 грн. Після монтажу кондиціонер увели в експлуатацію. Згідно з обліковою політикою бюджетна установа визначила вартісну межу для малоцінних необоротних матеріальних активів у розмірі до 10 000,00 грн.

Таблиця 2. Придбання ОЗ за рахунок загального фонду

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано цільове фінансування на придбання кондиціонера

2313

5411 1

11 000,00

№ 2

2. Отримано асигнування для здійснення витрат на монтаж кондиціонера ​2

2313

7011

850,00

№ 2

3. Придбано кондиціонер 3

1311

6211

11 000,00

№ 6

4. Перераховано постачальнику кошти за кондиціонер

6211

2313

11 000,00

№ 2 та № 6

5. Здійснено монтаж кондиціонера

1311

6211

850,00

№ 6

6. Вилучено з доходу звітного періоду асигнування в сумі витрат на монтаж

7011

5411

850,00

№ 17

7. Введено кондиціонер в експлуатацію

1014

1311

11 850,00

№ 17

8. Відображено зміни в капіталі

5411

5111

11 850,00

№ 17

1. Якщо ОЗ буде придбано за кошти спецфонду, то перша кореспонденція рахунків буде Дт 2313 — Кт 7111, а після перерахування коштів постачальнику потрібно буде відобразити вилучення доходів, використаних для придбання ОЗ: Дт 7111 — Кт 5411. Якщо налаштовуватимуть кондиціонер також за кошти спецфонду, то господарська операція 2 буде відображена кореспонденцією рахунків Дт 2313 — Кт 7111, а господарська операція 6 — Дт 7111 — Кт 5411.

2. Придбання кондиціонера та його монтаж мають бути проведені за капітальними видатками й відображені в обліку як цільове фінансування, але якщо встановлюють за окремим договором, то цілком імовірно застосовувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». При цьому слід урахувати, що відповідно до абз. 10 п. 3 розд. III МР з обліку ОЗ первісна вартість об’єкта ОЗ може формуватися як за рахунок капітальних витрат, так і за рахунок поточних витрат (витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів тощо) згідно з економічною класифікацією видатків бюджету.

3. Якщо кондиціонер придбано, але монтаж і введення його в експлуатацію буде здійснено через деякий час, цілком імовірно зарахувати його до складу будівельних матеріалів, які потребують монтажу: Дт 1513 — Кт 6211. Передання на монтаж п. 1.3 Типової кореспонденції пропонує показати такою проводкою: Дт 1311 — Кт 1513.

Придбання з попередньою оплатою Попередню оплату активів здійснюють відповідно до постанови № 1070 з урахуванням обмежень, визначених постановою № 641. Розмір (відсоток) і строк попередньої оплати в межах установлених постановою № 1070 строків, кількість платежів визначає головний розпорядник бюджетних коштів, розробляючи відповідне положення (абз. 5 п. 1 постанови № 1070).

Приклад 2. Бюджетна установа (неплатник ПДВ) з попередньою оплатою 2 000,00 грн придбала кухонний посуд (10 каструль за ціною 1 050,00 грн) на загальну суму 10 500,00 грн. Придбаний посуд було оприбутковано й передано до комори, звідки в користування видано одну каструлю.

Таблиця 3. Бухоблік придбання ІНМА з попередньою оплатою

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано цільове фінансування

2313

5411

10 500,00

№ 2

2. Перераховано попередню оплату постачальнику

2113

2313

2 000,00

№ 2 та № 4

3. Оприбутковано посуд на склад (у комору)

1312

6211

10 500,00

№ 6

4. Проведено взаємозалік заборгованостей

6211

2113

2 000,00

№ 4 та № 6

5. Проведено остаточний розрахунок

6211

2313

8 500,00

№ 2 та № 6

6. Видано посуд у користування до харчоблоку 1

1113

1312

1 050,00

№ 17

7. Збільшено внесений капітал 2

5411

5111

1 050,00

№ 17

8. Нараховано 50 % амортизації (1 050,00 × 50 % = 525,00 грн)

8014

1412

525,00

№ 17

1. Активи, які не введено в експлуатацію, зберігаються на складі, а в обліку є незавершеними капітальними інвестиціями в НМА, й амортизацію на них не нараховують (п. 2 розд. IV НС 121 «Основні засоби»).

2. Зарахування об’єктів капітальних інвестицій на підставі первинних документів до складу основних засобів відображають із відповідним зменшенням капітальних інвестицій. Одночасно відображають збільшення внесеного капіталу та зменшення цільового фінансування (абз. 2 п. 5 розд. IX МР з обліку ОЗ).

Створення Як придбання, так і створення НМА передбачає накопичення витрат на певному субрахунку, де акумулюються не лише зазначені нижче складові, а й витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою, перелік яких наведено в п. 5 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби».

ЦИТАТА. «Усі витрати на будівництво, виготовлення, створення і поліпшення об’єктів групуються за такими напрямами робіт (витрат):

проектно-вишукувальні роботи;

будівельні роботи;

роботи з монтажу устаткування;

придбання устаткування, що потребує монтажу;

придбання устаткування, що не потребує монтажу, інструментів та інвентарю;

інші капітальні роботи і витрати».

(п. 2 розд. IX МР з обліку ОЗ)

До введення об’єкта основного засобу в експлуатацію його обліковують за субрахунком 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби» або 1312 «Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи». Саме на цих субрахунках накопичують усі витрати, що пов’язані зі створенням активу та формують його собівартість. Але в ситуації, коли ОЗ виготовляють для власного використання, а не для продажу, ми не будемо використовувати рахунок 16 «Виробництво», який призначений для обліку витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, виконанням робіт, виготовленням продукції (Порядок № 1219).

Об’єкт ОЗ оцінюють за первісною вартістю, якою є собівартість виробництва в разі створення (п. 4 розд. II НС 121 «Основні засоби»). Навіть якщо комплектуючі, що призначені для створення ОЗ, віднесено на субрахунок 1515, первісну вартість новоствореного активу буде визначено як суму витрат на придбання та віднесено на капінвестиції: Дт 1311, 1312 — Кт 1515 (аналогічно п. 1.3 Типової кореспонденції).

Приклад 3. Бюджетна установа (неплатник ПДВ) придбала тканину для пошиття сценічних костюмів на загальну суму 6 200,00 грн і фурнітуру на суму 500,00 грн. Пошив сценічні костюми штатний працівник — костюмер.

Таблиця 4. Бухоблік створення ІНМА

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано асигнування

2313

7011

6 700,00

№ 2

2. Оприбутковано тканину та фурнітуру

1517/1 1

6211

6 700,00

№ 6

3. Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

6 700,00

№ 2 та № 6

4. Передано тканину, фурнітуру та нитки костюмеру для пошиття

1517/2

1517/1

6 700,00

Аналітичний облік

5. Пошито костюми 2

1312

1517/2

6 700,00

№ 13

6. Вилучено з доходу звітного періоду асигнування в сумі поточних витрат, що включаються до первісної вартості об’єкта

7011

5411

6 700,00

№ 17

7. Оприбутковано костюми після введення їх в експлуатацію

1113

1312

6 700,00

№ 17

8. Відображено зміни в капіталі

5411 ​3

5111

6 700,00

№ 17

9. Нараховано першу половину зносу (50 %)

8014

1412

3 350,00

№ 17

1. На субрахунку 1517/1 в аналітичному обліку відображають надходження активів на склад, а призначенням субрахунку 1517/2 буде відображення сировини й матеріалів у переробку.

2. Підставою віднести витрати на створення костюмів до капітальних інвестицій буде акт переробки, форму якого законодавчо не затверджено.

3. Використання субрахунку 5411 «Цільове фінансування» обов’язкове, оскільки отримані кошти для придбання активів, хоча й надходять зазвичай як бюджетні асигнування (Дт 2313 — Кт 7011), все одно потім мають бути відображені як цільове фінансування, адже виготовлені власноруч костюми збільшують унесений капітал установи: Дт 7011 — Кт 5411.

Безоплатне надходження Відповідно до п. 8 розд. II НС 121 «Основні засоби» вартість отриманих безоплатно ОЗ дорівнює первісній (переоціненій) вартості основних засобів суб’єкта державного сектору, що їх передав, з урахуванням додаткових витрат із наведенням нарахованої суми зносу. Тож і оприбутковувати слід актив, відображаючи первісну вартість з одночасним відображенням уже нарахованого попереднім власником зносу (п. 1.11 Типової кореспонденції):

  • Дт 10, 11 — Кт 2117, 6211, 6415;
  • Дт 2311, 2313 — Кт 7511;
  • Дт 7511 — Кт 5111;
  • Дт 5111 — Кт 1411, 1412, 1413.

Отже, в обліку показуємо первісну вартість безоплатно отриманого активу та одночасно коригуємо внесений капітал на суму нарахованого зносу на актив, який перебував в експлуатації. І маємо актив, який збільшує капітал бюджетної установи на суму залишкової вартості об’єкта.

ВАЖЛИВО! Таке відображення в обліку стосується також й ІНМА. Але! Бюджетна установа, яка передає актив, під час його вибуття не нараховує амортизації на такий об’єкт, оскільки установа-отримувач має відобразити в себе знос за період експлуатації, а не вартість повністю зношеного активу.

Дещо інакша картина з безоплатно отриманим основним засобом, який повністю зношений, але ще придатний до експлуатації. У такому разі створена в бюджетній установі комісія визначає ліквідаційну вартість отриманого об’єкта (абз. 5 п. 1 розд. V МР з обліку ОЗ) за умови, що установа, яка передає, не визначила такий показник раніше. Або навіть за певних умов необхідно переоцінити актив, пам’ятаючи про той факт, що доведеться таку процедуру застосувати й до інших активів цієї групи.

Щодо правил отримання благодійної допомоги слід звернутися до Закону про благодійність, а ось отримання гуманітарної допомоги, як різновиду благодійної, регламентоване Законом про гуманітарну допомогу (п. 5 розд. III МР з обліку ОЗ).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Згідно з постановою № 202 в умовах воєнного стану не поширюються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб.

Оскільки в умовах воєнного часу благодійну допомогу в натуральній формі надають бюджетним установам переважно для подальшого передання населенню чи військовим, то вести облік саме цього виду надходжень немає потреби.

Приклад 4. Бюджетна установа (неплатник ПДВ) за безоплатним переданням отримала від установи іншого підпорядкування меблі первісною вартістю 15 000,00 грн із нарахованим зносом на дату передання 2 250,00 грн та автомобіль первісною вартістю 75 000,00 грн, який повністю зношений. Було визначено ліквідаційну вартість отриманого автомобіля в сумі 8 500,00 грн та передано його в користування.

Таблиця 5. Бухоблік безоплатного отримання ОЗ

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Відображено вартість безоплатно отриманих меблів

1016 1

6211

15 000,00

№ 6

2. Відображено вартість безоплатно отриманого автомобіля

1015

6211

75 000,00

№ 6

3. Відображено дохід

2313

7511

90 000,00

№ 3 та № 14

4. Відображено касові видатки 2

6211

2313

90 000,00

№ 3 та № 6

5. Збільшено внесений капітал на суму безоплатно отриманих активів

7511

5111

90 000,00

№ 14

6. Відображено суму зносу, нарахованого на активи, які перебували в експлуатації (75 000,00 + 2 250,00 = 77 250,00 грн)

5111

1411

77 250,00

№ 17

7. Збільшено первісну вартість автомобіля на суму ліквідаційної вартості

1015

5111

8 500,00

№ 17

1. Якщо отриманий актив не планують відразу вводити в експлуатацію, то краще зарахувати його до складу капітальних інвестицій на рахунок 13.

Якщо установа обліковувала актив як ОЗ і передає його установі, яка згідно з установленими критеріями відносить актив до малоцінки, то цей варіант обліку цілком правильний, на відміну від внутрішнього переміщення активів.

2. У п. 1.11 Типової кореспонденції не наведено цієї проводки, але її існування обумовлено збалансованістю відображення касових доходів і видатків.

Внутрішнє переміщення Вартість, за якою оприбутковують отриманий актив, дорівнює первісній (переоціненій) вартості, за якою ОЗ обліковували в суб’єкта державного сектору, що його передав, з урахуванням витрат, які передбачені п. 3 розд. III МР з обліку ОЗ, та наведенням нарахованої суми зносу за повну кількість календарних місяців перебування його в експлуатації (п. 5 розд. III МР з обліку ОЗ). Така норма поширюється як на безоплатне передання активів між суб’єктами держсектору, що мають різне підпорядкування, так і на внутрішнє переміщення між суб’єктами, які мають спільний орган управління майном. В обліку ж установи-отримувача така операція відображатиметься ось так (п. 1.13 Типової кореспонденції):

  • Дт 10, 11 — Кт 5111;
  • Дт 5511, 5512 — Кт 1411, 1412, 1414.

Внутрішньовідомче передання капітальних інвестицій в об’єкти незавершеного будівництва в межах органу, уповноваженого управляти об’єктами державної (комунальної) власності, слід показувати в обліку такими проводками (пп. 1.16–1.17 Типової кореспонденції):

  • Дт 1311, 1312 — Кт 5511 (5512);
  • Дт 10, 11 — Кт 1311, 1312;
  • Дт 5511, 5512 — Кт 5111.

ВАЖЛИВО! Щодо змісту господарських операцій, визначених у пп. 1.16–1.17 Типової кореспонденціїідеться про капінвестиції в об’єкти незавершеного будівництва, але, поряд із цим, зазначено рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи». Тож витрати на створення (навіть придбання) таких активів, які за своєю сутністю не є незавершеним будівництвом, але також збираються на «капітальному» субрахунку, слід відображати аналогічними проводками. Умова така сама: об’єкт на момент передання не введено в експлуатацію.

Приклад 5. У 2022 році бюджетна установа отримала через внутрішньовідомче переміщення комп’ютер. Його первісна вартість — 13 000,00 грн. Станом на 01.01.2022 сума нарахованого зносу становила 3 899,88 грн, а за 2022 рік установа-надавач нарахувала знос у сумі 324,99 грн.

Таблиця 6. Отримання ОЗ за внутрішнім переміщенням

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано комп’ютер

1014 ​1

5111

13 000,00

№ 17

2. Відображено нараховану суму зносу комп’ютера:

  • у попередні звітні періоди

5512

1411

3 899,88

№ 17

  • у поточному звітному періоді

5511

1411

324,99

№ 17

1. Щодо зарахування на облік активу, який установа-надавач обліковувала як ОЗ, а установа-отримувач, згідно з обліковою політикою, може віднести такий актив до ІНМА, такий варіант суперечитиме консолідованій звітності, яка є за наявності спільного органу управління.

Лишки Виявлені в результаті інвентаризації лишки слід відносити на збільшення доходів спецфонду бюджетної установи (п. 4 розд. IV Положення № 879). Те саме і з активами, отриманими від ліквідації та розбирання НМА. Субрахунок 7112 «Дохід від оприбуткування активів, раніше не врахованих в балансі» призначений саме для такого обліку, якщо установа планує використовувати активи для власних потреб. В обліку пп. 1.18, 1.19 Типової кореспонденції пропонують показувати ці операції такими проводками:

  • Дт 10, 11 — Кт 7112;
  • Дт 7112 — Кт 5111.

Звичайно, разом із доходом показуємо касові надходження й витрати. Якщо ж заздалегідь відомо, що зазначені активи будуть продавати, то слід показати доходи за субрахунком 7211 «Дохід від реалізації активів».

Перш ніж зарахувати на баланс матеріальні цінності, їх доведеться оцінити, хоча залучати для цього професійного оцінювача не варто, адже така вимога законодавством не передбачена. Оцінку об’єктів проводить сама інвентаризаційна комісія, відображаючи результати в акті оцінки.

Приклад 6. За результатами інвентаризації було виявлено електрочайник без підтвердних документів, який раніше не використовували. Електрочайник оцінено за справедливою вартістю на суму 650,00 грн, оприбутковано та введено в експлуатацію.

Таблиця 7. Бухоблік оприбуткування лишків ІНМА, виявлених у результаті інвентаризації

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Оприбутковано електрочайник 1

1113

2117, 6211, 6415

650,00

№ 4 або № 6

2. Відображено дохід і касові надходження

2313

7112

650,00

№ 3 та № 14

3. Відображено касові витрати

2117, 6211, 6415

2313

650,00

№ 3 та № 4 або № 6

4. Збільшено капітал

7112

5111

650,00

№ 14

5. Нараховано амортизацію

8014

1412

325,00

№ 17

1. Якщо актив було виявлено, наприклад, на складі, установа його не використовувала та є потреба в додаткових витратах для введення в експлуатацію, то спочатку слід віднести витрати на капінвестиції, зробивши такі проводки: Дт 1312 — Кт 2117, 6211, 6415; Дт 1113 — Кт 1312.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку