Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Отримали гуманітарку: обліковувати чи ні?

ЗОЗ-КНП отримав гуманітарну допомогу (медикаменти, перев’язувальні матеріали, засоби для дезінфекції, дитяче харчування, підгузки). Документів на гуманітарну допомогу немає. Чи потрібно отримані активи ставити на облік? Якщо так, то як це правильно зробити?

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Сутність гуманітарки Згідно з абз. 3 ч. 1 ст. 1 Закону про гуманітарну допомогу1 гуманітарна допомога є різновидом благодійництва й має спрямовуватися за умови дотримання вимог, установлених ст. 3 Закону про благодійність2.

Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.
Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.1999 № 1192-XIV.

ЦИТАТА. «Гуманітарна допомога — цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту».

(ч. 1 ст. 3 Закону про благодійність)

Зверніть увагу, що донори, тобто надавачі гуманітарної допомоги, можуть надавати її лише тим одержувачам, які внесені до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги, або іншим організаціям відповідно до ст. 1 Закону про гуманітарну допомогу. Одержану гуманітарну допомогу такі отримувачі можуть або залишити в себе, або ж передати іншим набувачам, тобто фізичним та юридичним особам, які її потребують і яким безпосередньо надають. Усе залежить від цільового спрямування гуманітарної допомоги.

Документальне оформлення У розумінні ЦКУ3 благодійна допомога (у т. ч. гуманітарна) є пожертвою. Відповідно до ч. 3 ст. 729 ЦКУ до договору про пожертву застосовують положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

ЦИТАТА. «Пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей та цінних паперів, особам, встановленим ч. 1 ст. 720 ЦКУ, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети».

(ч. 1 ст. 729 ЦКУ)

Договір пожертви можна укладати як у письмовій, так і в усній формі (ст. 719 ЦКУ). Наприклад, договір пожертвування нерухомості укладають письмово та засвідчують нотаріально (ч. 2 ст. 719 ЦКУ). А ось договір пожертвування рухомих речей можна укладати як письмово, так і усно (ч. 4 ст. 719 ЦКУ). Щодо договору пожертвування валютних цінностей (у тому числі гривні) на суму, що перевищує 50-кратний розмір НМДГ (850 грн), то його необхідно укладати письмово і він не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ч. 1 ст. 6 Закону про благодійність).

Договір пожертви є укладеним з моменту прийняття пожертви (ч. 2 ст. 729 ЦКУ).

Якщо є можливість, то все-таки радимо оформляти договір пожертви письмово, щоб уникнути в майбутньому неприємностей від контролюючих органів. Зверніть увагу, що в договорі пожертви необхідно вказати цільове використання вашої допомоги. Також у ньому можна передбачити порядок перевірки цільового використання благодійного внеску. Тож будьте готові, що благодійник зажадає підтвердних документів, що пожертву спрямовано на визначену ним мету.

Бухоблік Гуманітарна допомога має обов’язковий цільовий характер, тож обліковувати її слід у складі цільового фінансування.

Цільове фінансування — це кошти, отримані на фінансування конкретних програм або заходів, а також для покриття планових витрат підприємства. Для обліку цільового фінансування Планом рахунків № 2914 передбачено рахунок 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». В Інструкції № 2915 зазначено, що на рахунку 48 ведуть облік та узагальнення інформації про наявність і рух коштів на фінансування заходів цільового призначення (у тому числі отриману гуманітарну допомогу). Кошти цільового фінансування та цільових надходжень можуть надходити як субсидії, асигнування з бюджету та позабюджетних фондів, цільові внески фізичних та юридичних осіб тощо.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.
План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.

Якщо ЗОЗ-КНП не є платником ПДВ, то отриману гуманітарну допомогу, як правило, відображають на субрахунку 484. Якщо КНП є платником ПДВ, то застосовує для цього субрахунок 483. На прикладі розглянемо, як відображати в обліку отримання гуманітарної допомоги.

Приклад. ЗОЗ-КНП отримав гуманітарну допомогу, яка складається з: медикаментів на суму 154 000,00 грн; засобів індивідуального захисту на суму 83 000,00 грн; дитячих підгузків на суму 52 400,00 грн. Ці активи оприбуткували й використали протягом місяця.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в таблиці.

Бухоблік отримання та використання гуманітарної допомоги

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Отримано гуманітарну допомогу:

  • медикаменти

201

483

154 000,00

  • засоби індивідуального захисту

209

483

83 000,00

  • дитячі підгузки

209

483

52 400,00

2. Використано активи, отримані як гуманітарна допомога (154 000,00 + 83 000,00 + 52 400,00 = 289 400,00 грн):

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

23, 91, 9491

Рахунок обліку витрат обирають залежно від напряму використання активів: якщо медикаменти та засоби індивідуального захисту використано для надання медичних послуг — застосовують рахунок 23; якщо засоби індивідуального захисту використано для потреб персоналу — застосовують рахунок 91; якщо активи безоплатно передано у використання іншим фізичним чи юридичним особам — застосовують субрахунок 949.

201, 209

289 400,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

801, 809

201, 209

23, 91, 949*

801, 809

3. Визнано дохід від отриманої гуманітарної допомоги

483

718

289 400,00

Благодійність під час воєнного стану Згідно з постановою № 2026 в умовах воєнного стану не поширюються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних і фізичних осіб — резидентів і нерезидентів.

Постанова КМУ «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» від 05.03.2022 № 202.

Тож, якщо ЗОЗ отримав благодійну (гуманітарну) допомогу, він має право під час воєнного стану її не обліковувати. Це особливо актуально в тих випадках, коли гуманітарна допомога надходить без супровідних документів і немає змоги достовірно визначити вартість отриманих активів для їх оприбуткування. Звісно, якщо є можливість, радимо вести хоча б кількісний облік надходження й використання гуманітарної допомоги з метою контролю.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку