Статті

«

«ПРОФЕСІЙНИЙ БУХГАЛТЕР» + «ЗАРПЛАТА ТА КАДРОВА СПРАВА»:
Нарахування та сплата ЄСВ у воєнний час: актуальні питання

У період воєнного часу виникає багато запитань щодо сплати ЄСВ.
У сьогоднішньому матеріалі розглянемо найактуальніші з них.

Сплата ЄСВ самозайнятими особами «за себе»

Згідно зі змінами, внесеними Законом № 2120 1до Закону про ЄСВ, тимчасово, з 01.03.2022 р. до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені в пп. 4, 5 та 51 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ «за себе».

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX.

Нагадаємо, що в зазначених підпунктах ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ йдеться про:

  • ФОП, у тому числі й тих, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • незалежних професіоналів;
  • членів ФГ 2, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.
Фермерське господарство.

Водночас положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ (тобто вимога про сплату ЄСВ у розмірі, не більшому за максимальний і не нижчому від мінімального, в місяці, коли не отриманий дохід) щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються. Не потрібно заповнювати й розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації за період, в якому на зазначеній вище підставі ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Нарахування та сплата ЄСВ роботодавцями за найманих працівників

Загалом у цьому питанні змін немає. Є зміни лише щодо сум ЄСВ, нарахованого на середній заробіток, що зберігається за працівниками, призваними на військову службу за мобілізацією, про що скажемо далі.

Щодо подання Податкового розрахунку 3також без змін. Як і раніше, таку звітність потрібно подавати в квартальні строки (протягом 40 к. дн., що настають після закінчення звітного кварталу). Водночас слід звернути увагу на те, що згідно з п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (зміни внесено Законом № 2118 4) якщо платник податків не має можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання строків сплати податків та зборів, подання звітності, такий платник звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 3 місяців після припинення або скасування військового стану в Україні. При цьому податкові перевірки не починаються, а розпочаті перевірки призупиняються (новий п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, та сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, форму якого затверджено наказом МФУ від 13.01.2015 р. № 4.
Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р. № 2118-IX.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Платники податків, які у зв’язку з наслідками їхньої безпосередньої участі у воєнних діях не дотримувалися визначених п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ строків виконання податкових обов’язків, звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за невиконання податкових обов’язків за умови виконання таких обов’язків протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків (новий п. 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Також до Закону про ЄСВ внесено зміни (новий п. 921 розд. VIII) про те, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовуються. Нагадаємо, що в ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ йдеться про такі санкції:

  • п. 1 — у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону № 755 5, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • п. 2 — за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум;
  • п. 3 — за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску;
  • п. 5 — за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок, накладається штраф у розмірі від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • п. 6 — за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;
  • п. 7 — за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску в складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) накладаються штрафи, передбачені за порушення порядку подання інформації про фізичних осіб — платників податків, у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 ПКУ.
Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Також у цей період не нараховується пеня за несвоєчасну сплату ЄСВ (новий п. 922 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Крім того, згідно з новим п. 923 розд. VIII Закону про ЄСВ встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану. Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, розпочаті до 24.02.2022 р. і не завершені, призупиняються до останнього календарного дня 3-го місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.

Сплата ЄСВ за мобілізованих працівників

Згідно з новим п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ встановлено, що протягом періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 р. № 65/2022  (далі — Указ про мобілізацію) 6, роботодавці — ФОП — платники ЄП груп 2 та 3, а також юрособи — платники ЄП групи 3 мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ 7. Зауважимо, що згідно з п. 3 Указу про мобілізацію мобілізація проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом. Призов військовозобов’язаних та резервістів здійснюється в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

Затверджено Законом України «Про загальну мобілізацію» від 03.03.2022 р. № 2105-IX (далі Закон про мобілізацію).
Збройні сили України.

ВАЖЛИВО. Роботодавці — загальносистемники, платники ЄП групи 4, а також незалежні професіонали не мають права ухвалювати рішення про несплату ЄСВ за призваних за мобілізацією працівників. Також будь-які роботодавці не можуть ухвалити таке рішення стосовно працівників, які добровільно вступили до лав тероборони8.

Принаймні зараз ми не бачимо такої можливості.

Суми ЄСВ, нараховані та не сплачені роботодавцями в наведених випадках, сплачуються за допомогою державного бюджету, крім періодів, у яких наймані працівники, визначені абз. 1 п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ, отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з якого був сплачений ЄСВ за кошти держбюджету.

Для розрахунку використовуються дані звітності щодо мобілізованих найманих працівників, про суми доходів та суми нарахованого ЄСВ. ЄСВ за рахунок коштів держбюджету сплачується з урахуванням максимальної та мінімальної межі.

Отже, вищезазначені роботодавці, які ухвалили рішення не сплачувати ЄСВ за власний кошт, мають оформити це документально (видати наказ, розпорядження).

А як це відображати в Податковому розрахунку? Сподіваємося, що ДПСУ та ПФУ ближче до моменту подання звіту нададуть коментарі щодо цього питання. Наразі ж сміємо припустити, що у звітності ми маємо показати нарахування ЄСВ, адже, по-перше, звільнення відбувається, по суті, лише від несплати ЄСВ, а не від нарахування ЄСВ. По-друге, в абз. 3 п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ передбачено, що для визначення суми ЄСВ, що підлягає сплаті за рахунок державного бюджету відповідно до абз. 2 цього пункту, платник ЄСВ розраховує та відображає у звітності суму ЄСВ за найманих працівників, визначених абз. 1 цього пункту, в розмірах, передбачених ч. 5 та 14 ст. 8 Закону про ЄСВ (тобто за звичними ставками ЄСВ — 22 %, 5,5 % та 5,3 %, але чомусь немає згадки про ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ, якою передбачено ставку 8,41 %). Тому припускаємо, що в додатку Д1 до Податкового розрахунку суму середнього заробітку, що зберігається за мобілізованими працівниками, слід відображати з кодом застрахованої особи «47» (а для осіб з інвалідністю — «66»). У гр. 20 потрібно поставити суму нарахованого ЄСВ (з урахуванням мінімального та максимального обмеження). Водночас у додатках до Податкового розрахунку роботодавцю доцільно вказати про ухвалене рішення про несплату ЄСВ за призваних за мобілізацією працівників. Хоча було б логічно, щоб для таких працівників були введені свої коди, а не «47» та «66»… Вважаємо, потрібно почекати, і побачимо, як це буде реалізовано.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Вимоги щодо нарахування ЄСВ у розмірі, не нижчому від МЗП, не застосовуються до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно), в якому відбулася фактична демобілізація такого працівника (абз. 6 п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Якщо працівник пішов добровольцем до тероборони

Відповідно до п.п. 4 п. 1 ст. 3 Закону № 2011 9дія цього закону поширюється в тому числі на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їхньої участі в заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони України. Питання участі громадян у теробороні врегульовано Законом № 1702 10та Положенням № 1449 11.

Закон України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 р. № 2011-XII.
Закон України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 р. № 1702-IX.
Положення про добровольчі формування територіальних громад, затверджене постановою КМУ від 29.12.2021 р. № 1449.

З 07.03.2022 р. діє наказ Міноборони України від 07.03.2022 р. № 84, яким затверджено форму контракту та посвідчення добровольця тероборони. У пп. 2 і 3 цього контракту зазначено, що на добровольця, який входить до складу ДФТГ 12і уклав контракт, поширюється дія статутів ЗСУ. Водночас на такого добровольця поширюються гарантії соціального та правового захисту, передбачені Законом № 2011 та ст. 119 КЗпП. Раніше з роз’яснень Мінекономіки від 05.03.2022 р., розміщених на сайті me.gov.ua, також випливало, що за добровольцями тероборони роботодавці зобов’язані зберігати середній заробіток та місце роботи (посаду).

Добровольчі формування територіальних громад.

ДО ВІДОМА. Щодо поширення на добровольців тероборони статусу учасника бойових дій ухвалено Закон № 2121 13. Цей закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування (на момент підготовки цього матеріалу не опублікований).

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» від 15.03.2022 р. № 2121-IX.

Що стосується ЄСВ, то послаблення щодо права ухвалити рішення про несплату ЄСВ за таких працівників, на наш погляд, тут не діє. Новий п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ поширюється лише на певних роботодавців та лише на найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. А участь громадян у теробороні — це все-таки інше…

У додатку Д1 до Податкового розрахунку суму середнього заробітку, що зберігається за працівником — добровольцем тероборони, на нашу думку, слід відображати з кодом застрахованої особи «1», а для особи з інвалідністю — «2». Вважаємо, що в такому разі застосувати код «47» або «66» ми не можемо через опис до цих кодів (на наш погляд, потрібні відповідні зміни або хоча б роз’яснення від ПФУ). Сподіваємося, що на момент подання звіту ПФУ та ДПС України висловлять свою позицію щодо цього питання. Водночас у гр. 20 відображають суму нарахованого ЄСВ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку