Статті

«

«ПРАКТИКА МСФЗ»:
Реконструкція ≠ консервація: податківці кумекають

(коментар до ІПК ДПС від 28.01.2022 № 252/ІПК/99-00-21-02-02-06)

23 березня, 2022

В ІПК, що коментується, розглянуто ситуацію, коли ТОВка здійснює реконструкцію власної нерухомості. Амортизацію при цьому відповідно до норм МСФЗ не припиняє. Податківців запитали, що робити з податковою амортизацією.

Тут податківці не стали викручуватися. Вони згадали норму абз. 3 пп. 138.3.1 ПКУ:

«Амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв’язку з їх консервацією».

Далі ж зробили висновок, що реконструкція — то не консервація і, відповідно, якщо амортизацію продовжують нараховувати в бухгалтерському обліку, у цій ситуації немає причин припиняти її нарахування і в податковому обліку.

Що ще цікавого можна почерпнути із цієї ІПК? Визначаючи, що таке консервація, податківці зверталися до норм Положення № 1183 1. Тут важливо те, що Положення № 1183 обов’язкове для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави, а також засновані на державній власності 2. Для всіх інших воно має рекомендаційний характер. Про це прямо зазначено в п. 1 Положення № 1183.

Положення про порядок консервації основних виробничих фондів підприємств, затверджене постановою КМУ від 28.10.1997 № 1183.
Див. Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 № 83.

Якщо ви не входите до складу тих підприємств, які зобов’язані використовувати Положення № 1183, то для власних потреб найкраще розробити на підприємстві своє положення щодо консервації ОЗ і затвердити його розпорядчим документом керівника. У такому положенні слід зафіксувати:

  • підстави для консервації ОЗ, у т. ч. строки;
  • порядок консервації / розконсервації (у т. ч. дострокової) ОЗ.

Пізніше це також дозволить знизити податкові ризики під час перевірки. За основу можна взяти Положення № 1183.

Щодо цього також радимо матеріал «Основні засоби в період простою: ризики для МСФЗвців» // «Практика МСФЗ», № 1/2022, с. 30.

О. Паненко, консультантка

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку