Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Відпустка без збереження зарплати під час воєнного стану: скільки днів може тривати?

На скільки календарних днів (максимально) працівник під час воєнного стану може написати заяву на відпустку без збереження зарплати?

19 березня, 2022

Наталія Алєйнікова, к. е. н., експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

З 24 лютого 2022 року — початку введення воєнного стану — деякі працівники залишили домівки та перебралися за кордон. І якщо працювати дистанційно вони не можуть, то одним з варіантів для оформлення відсутності на роботі може бути взяття ними відпустки без збереження зарплати.

Також, якщо в районі установи йдуть активні бойові дії (а сама установа працює) і працівник не бажає за таких умов приходити на роботу, він може взяти відпустку без збереження зарплати.

Нагадаємо, що примусово відправити працівників у відпустку без збереження зарплати не можна. Працівник сам повинен виявити таке бажання.

Законом про відпустки1 передбачено два види відпусток без збереження зарплати:

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.
  • відпустка без збереження зарплати за бажанням працівника, яка надається в обов’язковому порядку — ст. 25 Закону про відпустки. Така відпустка надається лише за наявності підстав, перерахованих у ст. 25 Закону про відпустки;
  • відпустка без збереження зарплати за згодою сторін — ст. 26 Закону про відпустки.

Тож далі розглянемо, на який максимальний термін можна взяти такі відпустки.

За бажанням працівника Роботодавець надає відпустку працівнику обов’язково в разі його належності до певної категорії осіб, для якої згода роботодавця не потрібна (ст. 25 Закону про відпустки). Наприклад, особи з інвалідністю I та II груп можуть брати відпустку без збереження зарплати тривалістю до 60 к. дн. щорічно.

ДО ВІДОМА. Відпустку без збереження зарплати відповідно до ст. 25 Закону про відпустки надають працівникові за заявою. До заяви додають копії документів, що підтверджують спеціальний статус працівника або певні обставини, які надають право на таку відпустку. Далі видають наказ (розпорядження) керівника.

За згодою сторін По-перше, відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки працівнику може надаватися відпустка без збереження зарплати за угодою сторін за сімейними обставинами та з інших причин на строк, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 к. дн. на рік.

По-друге, дію ковідного карантину продовжено постановою КМУ від 23.02.2022 р. № 229 до 31 травня 2022 року, період карантину співпав із введенням воєнного стану. На жаль, комбінація незавидна, але на термін відпустки без збереження зарплати такі обставини впливають. Отже, якщо працівник бажає піти у відпустку без збереження зарплати в період карантину, то термін такої відпустки не буде враховуватися в загальну законодавчо встановлену тривалість відпустки без збереження зарплати (ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки). Тому в період карантину працівник може взяти відпустку без збереження зарплати будь-якої тривалості  головне, щоб її тривалість не перевищувала терміну карантину (наразі 31 травня 2022 року).

ВАЖЛИВО! Наразі працівник може взяти відпустку без збереження зарплати за згодою сторін відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки тривалістю 15 к. дн., а потім за потреби взяти ще й «карантинну» відпустку без збереження зарплати будь-якої тривалості (до закінчення карантину, тобто поки що до 31 травня 2022 року) відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки.

Варто також зазначити, що відпустка без збереження зарплати не продовжується на кількість неробочих і святкових днів, які на неї припадають.

ДО ВІДОМА. 15 березня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроект № 7160). Наразі тексту Закону ще немає. Але законопроектом № 7160 передбачено надання відпусток без збереження зарплати за згодою сторін в період воєнного стану відповідно до ст. 26 Закону про відпустки без урахування норм ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки. Тобто в період воєнного стану працівники отримають право просити роботодавця про надання відпустки без збереження зарплати будь-якої тривалості, яка може перевищувати 15 к. дн., які регламентовані ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку