Статті

«

«ПРОФЕСІЙНИЙ БУХГАЛТЕР»:
ПДВ: звітуємо за лютий

Наближається час подання декларації з ПДВ за лютий 2022 року.
І робити це в умовах військового часу будемо вперше.
До цього ніхто не був готовий: ані податківці, ані платники податку.
Тож як діяти в нових надзвичайних обставинах?

15 березня, 2022

Воєнні особливості

Насамперед зазначимо, що з 07.03.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р. № 2118-IX, відповідно до якого підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ доповнено пунктом 69.

Так, п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачає, що в разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо подання звітності, реєстрації ПН/РК він звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності, але обов’язково має виконати такі обов’язки протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

ВИСНОВОК. Якщо платник не має можливості своєчасно подати декларацію з ПДВ за лютий 2022 року, то його не штрафуватимуть. Проте якщо можливість є — потрібно звітувати.

І тут постає питання: як задекларувати податкові зобов’язання та податковий кредит, зважаючи, так би мовити, на перебої з реєстрацією ПН/РК.

ДО ВІДОМА. ДПС України на своєму офіційному сайті повідомила, що нова форма ПН/РК (з урахуванням змін, внесених наказом МФУ від 17.01.2022 р. № 15) буде доступною для використання після завершення воєнного стану. Водночас платники податку наразі стикаються з тим, що ЄРПН не приймає на реєстрацію ПН/РК ані за новою, ані за старою формою.

Крім того, у цьому повідомленні податківці зазначили, що платники податків з метою забезпечення декларування податкових зобов’язань з ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету за звітний період — лютий 2022 року, мають декларувати ПЗ та ПК з урахуванням певних особливостей.

✓ Особливість 1. ПЗ та ПК, які станом на 24 лютого підтверджено ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, відображаються у відповідних розділах декларації в загальному порядку.

✓ Особливість 2. ПЗ та ПК, які станом на 24 лютого та до кінця дії воєнного стану на всій території України не підтверджено ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, відображаються в податковій звітності з ПДВ на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з постачання та придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік, а саме:

  • документів РРО;
  • актів приймання–передачі;
  • актів виконаних робіт / наданих послуг тощо.

ВАЖЛИВО! Після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх ПН/РК, реєстрацію яких відтерміновано на час дії військового стану, а всі ПЗ та ПК, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Зауважимо, що приводити у відповідність доведеться лише ті дані декларації з ПДВ, які залежать від факту реєстрації ПН/РК, а саме:

  • наявність права на ПК (п. 198.6, п.п. 192.1.2 ПКУ);
  • наявність права на зменшення ПЗ (п.п. 192.1.1 ПКУ).

Наприклад, покупець на підставі первинки сформує ПК, а після завершення дії воєнного стану постачальник так і не зареєструє відповідну ПН. У такому разі раніше сформований ПК доведеться зменшити.

А от щоб сформувати (збільшити) ПЗ або зменшити ПК, неважливо, чи зареєстровані або чи будуть потім зареєстровані відповідні ПН/РК. Тож з цього боку нічого коригувати не доведеться.

Показник ∑Перевищ

За класикою жанру (п. 2001.9 ПКУ) в разі подання податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються ПЗ, сформовані на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК, у платника податку в СЕА ПДВ формуватиметься показник ∑Перевищ та, відповідно, зменшуватиметься реєстраційний ліміт.

Зверніть увагу, що в категорії 101.24 ЗІР податківці зазначають, що в разі подання податкової звітності з ПДВ за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, в якій відображаються ПЗ, не підтверджені ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, платники податку можуть не заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» додатка Д1 до декларації з ПДВ.

Але водночас контролери зауважують, що заповнена Таблиця 1.1 надалі сприятиме реєстрації ПН/РК за рахунок показника ∑Перевищ (тобто за рахунок так званого другого ліміту, обчисленого відповідно до п. 2001.9 ПКУ).

ПОРАДА. Таблицю 1.1 додатка Д1 краще не ігнорувати.

Компенсувальні та розподільчі ПЗ

Нагадаємо: якщо товари (послуги), придбані з ПДВ, використовуються платником податку в неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності, то такий платник податку зобов’язаний нівелювати отриманий ПК, нарахувавши компенсувальні ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Але! Цей обов’язок виникає у платника лише в разі отримання ним права на формування ПК. А таке право за звичайних умов обумовлює наявність адекватно складеної та зареєстрованої в ЄРПН ПН (або РК).

Як же бути під час воєнного стану, коли податківці дозволяють формувати ПК навіть лише на підставі первинки? Вважаємо, що тут є такі варіанти:

► Варіант 1. Якщо право на ПК підтверджено зареєстрованими ПН/РК, то компенсувальні ПЗ неодмінно слід нарахувати.

► Варіант 2. Якщо платник скористався пропозицією податківців та відобразив ПК лише на підставі первинки (без наявності зареєстрованої «вхідної» ПН), то і компенсувальні ПЗ також слід відобразити в декларації на підставі бухдовідки (категорія 101.06 ЗІР).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! В такому разі після завершення дії воєнного стану потрібно буде проінвентаризувати всі «вхідні» ПН на предмет їх реєстрації, зареєструвати власні компенсувальні ПН та в разі потреби уточнити показники декларації.

► Варіант 3. Якщо платник податку діятиме згідно з ПКУ та не відображатиме ПК без наявності зареєстрованих «вхідних» ПН, то і компенсувальні ПЗ формувати не доведеться (адже формально право на ПК не отримано). Потім, коли постачальники здійснять реєстрацію ПН/РК, що, відповідно, надасть покупцю право на ПК, такий покупець і повинен буде нарахувати компенсувальні ПЗ.

НЮАНС. Зазначені варіанти також можна використовувати під час нарахування ПЗ за п. 199.1 ПКУ (так звані розподільчі ПЗ). Нагадаємо, що їх нараховують платники податку, які використовують придбані з ПДВ товари / послуги частково в оподатковуваних операціях, а частково — в неоподатковуваних.

Відшкодування ПДВ під час дії воєнного стану

Порядок визначення суми ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню, та строки проведення такого відшкодування встановлено ст. 200 ПКУ. Так, бюджетне відшкодування здійснюється в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми за результатами перевірки: камеральної (абз. 2 п. 200.10 ПКУ) або документальної (п. 200.11 ПКУ). Однак п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на період до припинення або скасування воєнного стану зупинено дію пп. 200.10–200.12 ПКУ, якими безпосередньо визначено терміни проведення таких перевірок та процедуру відшкодування (категорія 101.26 ЗІР).

Отже, оскільки узгодження суми бюджетного відшкодування наразі фактично «заморожене», то і заявляти його в декларації сенсу нема. Доречніше до кращих часів скористатися можливістю перенести суму від’ємного значення до складу ПК наступного звітного періоду (через ряд. 21 декларації).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку