Статті

Д

Договір ЦПХ із лікарем без ліцензії: бути штрафу чи ні?

Чи може лікувальний заклад залучати на підставі договорів ЦПХ лікарів, що не мають ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, — основне правове питання, з яким довелося стикнутися Верховному Суду у справі № 500/652/19. Зараз дізнаємося, якого ж висновку зрештою дійшов суд.

17 лютого, 2022
Тема:

Статтю взято з газети "Медична бухгалтерiя" № 4/2022

Альона Момот, юристка газети

Обставини справи Юридичною особою, що здійснює господарську діяльність з медичної практики (далі — ЗОЗ), укладалися цивільно-правові угоди з лікарями та медичними сестрами, предметами яких було виконання конкретного виду робіт: надання певної кількості консультацій чи пов’язаних із цим робіт із зазначеним обсягом. Інспектор праці це виявив і зафіксував у акті інспекційного відвідування порушення ч. 1, 3 ст. 21 КЗпП1Порядку № 4132: фактично допущено працівників до роботи без оформлення трудових договорів та без повідомлення відповідного територіального органу фіскальної служби (наразі — ДПС). На підставі акта інспекційного відвідування Управління Держпраці постановою наклало на ЗОЗ штраф у розмірі 3 004 560 грн.

Постанова КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 № 413 (наразі — назва «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту»).
Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII.

Вимоги позивача ЗОЗ просив визнати протиправною та скасувати постанову відповідача — Управління Держпраці — щодо накладення штрафу.

Судове рішення першої інстанції3 У задоволенні позову ЗОЗ було відмовлено. Адже згідно з ч. 1 ст. 33 Основ законодавства про охорону здоров’я4 медична допомога надається відповідно до медичних показань професійно підготовленими медпрацівниками, що перебувають у трудових відносинах із закладами охорони здоров’я, що забезпечують надання медичної допомоги згідно з одержаною відповідно до закону ліцензією, та фізичними особами — підприємцями, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію у встановленому законом порядку і можуть перебувати з цими закладами в цивільно-правових відносинах. А доказів реєстрації осіб, з якими ЗОЗ укладав договори ЦПХ, як фізичних осіб — підприємців та наявності в них відповідних ліцензій позивач не надавав. Суд зазначив, що у ЗОЗ є 2 правомірних варіанти: або укладати трудові договори з лікарями без ліцензії, або укладати цивільно-правові договори із суб’єктами господарювання, що мають на це відповідну ліцензію.

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII.

Судове рішення апеляційної інстанції5 Суд 2-ої інстанції не погодився з рішенням окружного адміністративного суду, визнавши протиправною і скасувавши постанову Управління Держпраці. Необґрунтованість висновків суду 1-ої інстанції про відсутність ліцензії на медпрактику у зазначених у постанові осіб, на думку апеляційного суду, полягає в тому, що це не було предметом дослідження під час перевірки. Перевірка правовірності оформлення цивільно-правових відносин ЗОЗ із суб’єктами надання медичної допомоги не входила до компетенції інспекторів Управління Держпраці. Відсутність же ліцензії у виконавців за договорами ЦПХ не свідчить про наявність між ними та ЗОЗ трудових відносин, а тому не може бути підставою для стягнення штрафу.

Судове рішення суду касаційної інстанції6 Колегія суддів КАС ВС вирішила, що касаційну скаргу слід задовольнити: постанову суду апеляційної інстанції скасувати, а рішення суду 1-ої інстанції залишити в силі.

ВС проаналізував ч. 1 ст. 33 Основ законодавства про охорону здоров’я, п. 15 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування7, п. 4 Ліцензійних умов № 2858, п. 3 розд. ІІІ Порядку № 5049 та зазначив, що відповідно до цих норм законодавства ЗОЗ, який має ліцензію на надання медичної допомоги, має укладати трудові договори з професійно підготовленими медичними працівниками чи оформлювати цивільно-правові відносини з фізичними особами — підприємцям, що мають відповідну ліцензію на надання медичної допомоги. Водночас можливості укладати ЗОЗ договори ЦПХ на надання медичної допомоги з будь-якими фізичними особами законодавством не передбачено. Застосування позивачем до трудових правовідносин цивільно-правових норм є недопустимим та може призвести до негативних наслідків, заподіяти шкоду життю і здоров’ю людини.

Порядок надання первинної медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ від 19.03.2018 № 504.
Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 № 285.
Закон України «Про ліцензування окремих видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII.

Щодо укладання цивільно-правових договорів з медичними сестрами колегія суддів взяла до уваги, що ВС уже висловлював правову позицію щодо можливості виконання обов’язків медичної сестри у стоматологічному відділенні за умовами цивільно-правового договору.

Так, у постанові ВС від 30.03.2021 у справі № 380/1563/2010 зроблений такий висновок: «незважаючи на підписання сторонами цивільно-правової угоди між сторонами існували трудові правовідносини, оскільки виконувала конкретну трудову функцію — сестра медична зі стоматології, робота мала не індивідуально визначений характер, а надавалася в процесі виконання трудової функції (тобто не мала кінцевого результату, а носила системний, постійний характер), а саме виконання обов’язків медичної сестри у стоматологічному центрі». Застосовуючи наведений підхід до обставин цієї справи, ВС дійшов думки, що з медичними сестрами також мало бути оформлено трудові відносини, а не цивільно-правові.

ДО ВІДОМА. Розбір судових рішень у справі № 380/1563/20 можна подивитися у газеті «Медична бухгалтерія» № 9/2021, с. 44.

Від редакції Отже, ані з лікарями, ані з медичними сестрами, що не є фізичними особами — підприємцями та не мають ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, краще не укладати договори ЦПХ. Такі дії призводять до настання фінансово обтяжливої відповідальності. Хоча ВС у справі, що розбирається, навів окреме обґрунтування для медичних сестер, на відміну від суду першої інстанції. І це може навести на думку, що заборона залучати на підставі договорів ЦПХ не фізичних осіб — підприємців без ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики поширюється лише на лікарів, а на медичних сестер — ні. Але аналіз правових норм судом касаційної інстанції все-таки не дозволяє категорично так думати.

ВАЖЛИВО! Про відповідальність за приховані трудові відносини, відмінність трудових та ЦПХ відносин читайте в газеті «Медична бухгалтерія» № 9/2021, с. 35.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку