Статті

З

Закупівля електроенергії за переговорною процедурою: як обчислити строк на укладення договору?

14 січня, 2022
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерiя: бюджет" № 3/2021

 

Установа провела переговорну процедуру закупівлі електроенергії. Повідомлення про намір укласти договір закупівлі оприлюднено 30.12.2021 р. Який граничний термін укладання договору закупівлі?

Відповідно до ч. 7 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922) замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через 10 днів з дня оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Однак у разі застосування переговорної процедури закупівлі з підстав, визначених п. 3 ч. 2 цієї статті (нагальна потреба), а також у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергіїпослуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування замовник має право укласти договір про закупівлю через п’ять днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Відповідно до п. 5 ч. 8 ст. 40 Закону № 922 переговорна процедура закупівлі відміняється замовником у разі, зокрема, непідписання договору про закупівлю у строк 20 днів у разі застосування переговорної процедури закупівлі з підстав, визначених п. 3 ч. 2 цієї статтіа також у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

При цьому, якщо в нормі Закону № 922 не зазначено, які саме дні враховуються для визначення строку (робочі чи календарні), то слід застосовувати календарні дні та обчислювати строк за загальними правилами, встановленим ст. 253 та 254 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ), зокрема, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. Це зазначає Мінекономіки на власному офіційному веб-сайті у відповідях на запити, розміщені в розділі «Консультації з питань закупівель» (наприклад, відповідь на запит 551/2017).

Тобто, у разі закупівлі електричної енергії, якщо повідомлення про намір укласти договір про закупівлю було оприлюднено 30.12.2021 р., укласти договір можна було:

  • не раніше ніж через 5 календарних днів;
  • та не пізніше ніж через 20 календарних днів

з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Тобто в даному випадку договір слід скласти не пізніше 19.01.2022 р. (включно).

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку