Статті

А

Атестація педагогів фахового мистецького коледжу: з якої дати підвищувати оклад?

03 грудня, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерiя: бюджет" № 45/2021

 

У листопаді 2021 року пройшла чергова атестація педагогічних працівників фахового мистецького коледжу. За її результатами, наприклад, у викладача з 12.11.2021 р. підвищилася кваліфікаційна категорія.

З якої дати підвищувати посадовий оклад педагогам, які успішно атестувалися?

Скажемо відразу: в цьому питанні з 30.07.2021 р. відбулися зміни.

Так, до цієї дати Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури, затверджене наказом Мінкультури від 12.07.2018 р. № 628 (далі — Положення № 628), передбачало врахування успішних результатів атестації тільки з 1 січня року, наступного за роком, в якому відбулася атестація, з проведенням перерахунку з дня прийняття відповідного рішення атестаційною комісією.

Як стало Наказом МКІП від 21.05.2021 р. № 354 було внесено зміни до Положення № 628, які набрали чинності 30.07.2021 р. Зокрема, переглянуто принцип оплати праці з урахуванням результатів атестації педагогічних працівників.

ЦИТАТА. «8. Оплата праці працівників з урахуванням результатів атестації здійснюється відповідно до законодавства».

(оновлений п. 8 розд. IV Положення № 628)

«20. Керівник закладу (установи) не пізніше ніж через п’ять робочих днів з дня отримання атестаційних листів та витягів з протоколів атестаційних комісій органів управління чи Держмистецтв або прийняття рішення атестаційною комісією закладу (установи) видає наказ про оплату праці за підсумками атестації педагогічних працівників».

(оновлений п. 20 розд. ІІІ Положення № 628)

Як бачимо, тепер оплату праці переглядають відповідно до законодавства. А законодавством у цій ситуації є п.п. «в» п. 5 розд. І Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.1993 р. № 102, відповідно до якого змiна розмiрiв ставок зарплати й посадових окладiв протягом року провадиться при отриманнi вiдповiдної категорiї за наслiдками атестацiї — з дня прийняття рiшення атестацiйною комісією. Те ж саме стосується і педагогічних звань.

Отже, якщо рішення атестаційної комісії про підвищення тарифного розряду, кваліфікаційної категорії або присвоєння педагогічного звання було прийняте 12.11.2021 р., то саме з цієї дати необхідно підвищувати посадові оклади атестованих працівників.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Підвищення тарифної ставки (окладу) працівника за рахунок встановлення (підвищення) кваліфікаційної категорії за наслідками атестації не є підставою для зміни базового місяця з метою проведення індексації. Адже таке підвищення є індивідуальним. Це підтверджується роз’ясненнями, наведеними в листі Мінсоцполітики від 21.03.2016 р. № 138/10/136-16 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 15/2016, с. 8).

Людмила Балла, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку